Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2004

Joop van den Ende

Initiatiefnemer en voorzitter bestuur Van den Ende Foundation

Joop van den Ende is al zijn hele leven actief in cultuur en entertainment. De IJ-prijs kreeg hij voor de culturele projecten die hij, samen met zijn vrouw Janine, in Amsterdam steunt via de VandenEnde Foundation.

Mediatycoon, zakenman met visie en filantroop; Joop van den Ende is het allemaal, maar hij krijgt de IJ-prijs voor zijn werk voor Amsterdam. Voor de ondersteuning van tal van culturele projecten in de stad door de VandenEnde Foundation, bijvoorbeeld. Alle projecten van de VandenEnde Foundation zijn hem even dierbaar, maar Van den Ende is toch vooral erg trots op de bouw van de Nieuwe de la Mar theater. Hiermee kunnen ook veel van de doelstellingen van de foundation verwezenlijkt worden: het stimuleren van jong talent, cultuureducatie en cultureel ondernemerschap.”

Het geldbedrag van de IJ-prijs heeft Van den Ende gebruikt voor de vestiging van de bijzondere leerstoel Cultureel Ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam. “Ondernemerschap heb je in je, of niet, dat kun je niet leren. Maar de fijne kneepjes van het vak wel. Ook kun je je theoretisch vormen. Daarom moeten jonge ondernemers kennis kunnen verwerven over cultureel ondernemerschap. En gebruik kunnen maken van de jarenlange praktijkervaring van doorgewinterde culturele ondernemers. Dat geeft ze een betere uitgangspositie.”

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons