Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2002

Geert Mak

Schrijver en journalist

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij werkte ondermeer voor de Groene Amsterdammer, NRC-Handelsblad, de VPRO en de RVU. Tussen 2000 en 2003 bekleedde Geert Mak de Wibautleerstoel, ingesteld door de gemeente Amsterdam voor de studie van grootstedelijke problematiek. Mak schrijft vooral historische non-fictie. Een aantal van zijn boeken gaat over de geschiedenis van Amsterdam.

Mak kreeg de IJ-prijs omdat hij met zijn publicaties een grote bijdrage heeft geleverd aan het positieve beeld van mensen over Amsterdam.

Geert Mak had met het geld van de IJ-prijs het liefst de ‘mercator sapiens’ nieuw leven ingeblazen. De geleerde én erudiete koopman Caspar Barlaeus introduceerde het begrip in de 17e eeuw. Deze mercator sapiens had niet alleen oog voor zijn eigen belangen, maar ook voor de publieke zaak. Dat soort Amsterdammers zijn er steeds minder, vond Mak. Het geld van de IJ-prijs schonk Mak daarom aan de Groene Amsterdammer. Dat weekblad was in 1877 immers opgericht voor en door die mercator sapiens en leverde nog altijd een grote bijdrage aan het publieke debat.

(Mak ziet meer betrokkenheid bij de hedendaagse ‘koopmannen’. Ze geven bijvoorbeeld les aan de IMC Weekendschool, waar jongeren uit achterstandswijken geholpen worden hun talenten te ontplooien. Of ze nemen deel aan Common Purpose, een netwerk waarin de top van maatschappelijke organisaties en bedrijven kennis uitwisselen.

Omgekeerd mag de stad ook wel wat meer doen om de koopmannen bij de publieke zaak te betrekken, vindt Mak. Met name de buitenlandse. Er gaat nogal veel aandacht naar immigratie, en dan vooral de problemen met een klein deel van de niet-westerse immigranten. Maar een kwart van de inwoners van de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam-Zuid bestaat uit migranten. Mensen uit Japan, Duitsland of de Verenigde Staten die een paar jaar komen werken en dan weer vertrekken. “In de Verenigde Staten kunnen migranten bijvoorbeeld lid worden van de gemeenteraad. Hier kan dat niet. Daar zou men wat flexibeler mee om moeten gaan. Want al die mensen brengen uit Shanghai en San Francisco een hoop kennis en ervaring mee. Daar zou de stad haar voordeel mee kunnen doen.” 

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons