Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2001

Maarten Frankenhuis

Oud-directeur Artis

Maarten Frankenhuis was van 1990 tot 2003 directeur van Artis. Inmiddels is hij met pensioen. Frankenhuis kreeg de IJ-prijs voor de inspirerende rol die hij heeft gespeeld bij het ontwikkelen van Artis tot een dynamische cultureel-educatieve attractie voor een groeiend publiek.

Artis, de oudste dierentuin van Nederland, stelt geen levende museumstukken ten toon. “Educatie en bewustwording, daar draaide het voor mij om”, aldus Frankenhuis. De confrontatie met de levende natuur is onvervangbaar om mensen bewust te maken van hun leefomgeving en hen te dwingen na te denken over natuurbehoud.”

Frankenhuis versterkte ook de culturele functie van Artis. Zo groeide het beeldenbezit, werden tentoonstellingen georganiseerd en ging Artis deelnemen aan educatieve kunst- en cultuurprogramma’s voor middelbare scholen. Artis herbergt ook zo’n dertig rijksmonumenten, waaronder het leeuwenterras, de uilenruïne en het aquarium, en die werden gerestaureerd. Frankenhuis: “Als ik terugkijk op mijn carrière bij Artis ben ik daar het meest trots op: we hebben een goede synthese tot stand gebracht tussen aandacht voor de cultuurhistorische kwaliteiten van Artis en die voor dieren en daarmee voor natuurbehoud en educatie.”

Frankenhuis stak het geldbedrag van de IJ-prijs in gratis jaarabonnementen voor Amsterdamse tienermoeders met een bijstandsuitkering. Artis en gemeentelijke instellingen vervijfvoudigden dat bedrag en zo konden ruim 1000 gezinnen een jaar lang gratis naar Artis. “Ik vond dat ook zij Artis moesten kunnen bezoeken. Zeker de kinderen.”

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons