Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 2000

Niek Urbanus

Oud-voorzitter Raad van Bestuur AMC

Niek Urbanus was van 1988 tot 2003 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en decaan van de Faculteit Geneeskunde. Urbanus won de IJ-prijs omdat hij de inspirator was bij het vestigen en uitbouwen van de internationale toppositie van het AMC in het medisch wetenschappelijk onderzoek.

Niek Urbanus heeft met veel plezier gewerkt bij het AMC, maar “het waren wel tropenjaren”. Zijn zwaarste klus, waarvan het hem het meest tevreden stemt dat hij die goed heeft afgerond: de bestuurlijke integratie van de Medische faculteit en het AMC. “Nu kiezen de meeste academische ziekenhuizen voor de constructie om onderzoek, onderwijs en academische patiëntenzorg te bundelen, maar destijds waren we er het eerste mee.”

Urbanus stak het geld van de prijs in de biografie van de 17e eeuwse anatoom Frederick Ruysch, een boek van historicus Luuc Kooijmans dat in 2004 verscheen onder de titel ‘De doodskunstenaar’. Ruysch, de ‘Prince der Ontleederen’, was ooit een wereldberoemd medicus. Ruysch raakte aan het eind van de 19e eeuw echter in de vergetelheid. Urbanus: “Door het geld van de IJ-prijs te steken in de biografie van Ruysch heb ik Amsterdam weer wat teruggegeven. Ruysch verdiende het om uit de schaduw te worden gehaald. Hij was namelijk een echte Amsterdammer: niet alleen een wetenschapper en kunstenaar, maar ook een koopman.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons