Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Winnaar 1998

Ernst Veen

Directeur Nationale Stichting Nieuwe Kerk

Ernst Veen was vanaf 1982 directeur van Nationale Stichting Nieuwe Kerk. Hij kreeg de IJ-prijs in 1998 omdat hij er in is geslaagd De Nieuwe Kerk te laten uitgroeien tot een gerenommeerd cultureel centrum met exposities die jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers trekken.

Met het geld van de IJ-prijs financierde Ernst Veen de aanzet tot een haalbaarheidsonderzoek van de ‘Hermitage aan de Amstel’. Veen was ervan overtuigd dat het kon. Maar hij moest natuurlijk nog wel voldoende financiers vinden. Sponsors zoeken, Ernst Veen heeft er al heel lang ervaring mee. Toen De Nieuwe Kerk in 1981 opende als cultureel centrum, kreeg hij nauwelijks subsidie. Geld van het bedrijfsleven? De culturele wereld bekeek dat met argwaan. “Men is bang voor inhoudelijke bemoeienis. Maar een goede sponsor blijft daar vanaf. Die heeft vertrouwen in de organisatie.”

Veen heeft het vertrouwen van zijn sponsors weten waar te maken. Tentoonstellingen, lezingen, concerten, koninklijke gebeurtenissen en de 4 mei herdenking; De Nieuwe Kerk is niet weg te denken uit Amsterdam. Van ‘het Rijk der Scythen’, tot topstukken uit de Marokkaanse cultuur, de tentoonstellingen trekken duizenden bezoekers. Veen: “We vullen de rest van het museale aanbod in Amsterdam aan met onze tentoonstellingen over andere culturen en religies. We onderscheiden ons ook door onze maatschappelijke betrokkenheid.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons