Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

IJ-prijs

IJ-prijs voor het eerst naar twee winnaars

De 21ste IJ-prijs is donderdag 4 juli uitgereikt aan Leon en Renny Ramakers. Café @droog was de perfecte locatie voor deze feestelijke bijeenkomst. Tijdens de uitreiking roemde de Amsterdamse wethouder Udo Kock de winnaars om hun realisatie van typisch Nederlandse kroonjuwelen, MOJO en Dutch Design.  

Renate de Lange, raad van bestuurslid binnen PwC, benadrukte in haar openingswoord het belang van de IJ-prijs en wat het ondersteunt: de economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de stad Amsterdam. De winnaars hebben “daadwerkelijk al deze aspecten van de IJ-prijs weten te combineren. Zij hebben een fantastische bijdrage geleverd aan theater, muziek, kunst én design, het zijn culturele uitingen die naast een economische waarde ook verschillen weten te overbruggen, kloven weten te dichten, een stad kan verbinden. In een tijd van polarisatie en het eigen gelijk is het belangrijker dan ooit om deze uitingen te stimuleren, te financieren en te beschermen.”

Leon en Renny ontvangen de 21ste IJ-prijs

“Het is een tumultueuze tijd geweest voor ons de afgelopen maanden. Eerst ontvangt Renny een lintje, een jaar later ontvang ook ik (Leon, red.) een lintje en bestaat MOJO vijftig jaar! En nu, als kers op de taart deze mooie IJ-prijs.”

Leon en Renny, 21ste IJ-prijs winnaars

MOJO en Droog zijn Nederlandse kroonjuwelen

Aan wethouder Kock om tijdens de uitreiking officieel de winnaars aan te kondigen. We hebben voor café @droog gekozen omdat het aansluit bij de winnaars van de IJ-prijs, Renny en Leon Ramakers. “Renny richt samen met Gijs Bakker begin jaren negentig Stichting Droog op: het begin van een stormachtige internationale opmars van Dutch Design. Met eigentijdse ontwerpen die nuchterheid en plezier combineren, oogsten ze wereldwijd waardering. Maar het zijn niet alleen mooie en vernieuwende ontwerpen. Het is de eigenzinnige, no-nonsense, voeten op de grond mentaliteit van Droog die generaties ontwerpers zal inspireren. Daarbij laat Ramakers zien dat design een functie kan hebben die uitstijgt boven esthetiek en functionaliteit. Want ontwerpen hebben ook altijd een sociale context, en kunnen daarom een katalysator voor verandering zijn. Bijvoorbeeld voor jongeren in Oost of de bewoners van de Westelijke Tuinsteden.”

Naast designliefhebbers, zijn er ook veel muziekliefhebbers in de zaal bij café @droog. Dat is natuurlijk niet toevallig wanneer je Leon Ramakers eert. “Popconcerten zijn in Amsterdam en Nederland ondenkbaar zonder MOJO, de grootste concertpromotor van het land. We hadden in Amsterdam twintig jaar geleden geen grote concertzalen, maar dat zou snel veranderen. Leon Ramakers gaf ons in 2001 de Heineken Music Hall, later Afas Live en tien jaar later de indrukwekkende Ziggo Dome. Als wethouder economie heb ik van dichtbij gezien welke impact die concertzalen hebben voor de ontwikkeling van Zuidoost.”

“Prijzengeld verdelen we onder fantastische mensen”

In de woorden van Leon en Renny, “Het is een tumultueuze tijd geweest voor ons de afgelopen maanden. Eerst ontvangt Renny een lintje, een jaar later ontvang ook ik (Leon, red.) een lintje en bestaat MOJO vijftig jaar! En nu, als kers op de taart deze mooie IJ-prijs.” Leon en Renny ontvangen een prachtige sculptuur van kunstenaar Iris Le Rütte en een mooie geldprijs van €15.000, die ze zonder twijfel direct verdelen onder drie fantastische mensen om hun initiatieven te steunen. Het gaat om Renzo Martens, kunstenaar en filmmaker, artistiek leider van het Instituut for Human Activities, Kevin ‘Blaxtar’ de Randamie, woordkunstenaar en ondernemer, oprichter van Braenworks en Marco de Souza, initiatiefnemer van het Leerorkest. Ook zij combineren de precies de waarden waar de IJ-prijs voor staat, zij zorgen voor economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling in Amsterdam en ver daarbuiten.

Bekijk alle prijswinnaars

De IJ-prijs is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een belangrijk begrip. De prijswinnaars zijn stuk voor stuk mensen die van onschatbare waarde zijn voor de stad Amsterdam. Ze hebben ieder bijzondere prestaties geleverd op hun eigen vakgebied en motiveren daarnaast anderen om zich in te zetten voor Amsterdam.

Contact

Thomas Galestien

Woordvoerder

Tel: +31 (0)64 242 51 45

Volg ons