De impact van Brexit op de automotivesector

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

De uitkomst van het Britse EU-referendum heeft voor veel onzekerheid in de auto-industrie geleid. Onder meer de waardedaling van het pond, die directe gevolgen voor import en export van goederen heeft, is daaraan debet.

Op lange termijn zorgen mogelijke nieuwe handelstarieven en andere handelsbelemmeringen voor de nodige impact. Doordat autofabrikanten en hun leveranciers meestal wereldwijd opereren, vormen de gevolgen van het Britse EU-referendum een grote uitdaging voor deze bedrijven.

Mogelijke scenario's

Het standaardscenario gaat er vanuit dat het Verenigd Koninkrijk haar volledige toegang tot de interne Europese markt verliest. De Britten slagen er echter in om voor bepaalde sectoren, waaronder automotive, op maat gemaakte overeenkomsten uit te onderhandelen. In dit scenario is de verwachting dat leveranciers van originele onderdelen geen extra investeringen hoeven te doen en de huidige situatie behouden.

Het meest negatieve scenario gaat uit van een harde klap voor de Britse automotivesector. Fabrikanten stoppen dan niet alleen met investeringen, maar voeren ook forse bezuinigingen door om de stijgende kosten als gevolg van handelsbelemmeringen te compenseren. Dit kan de sluiting van fabrieken en ontslagen door de hele keten tot gevolg hebben.

Contact

Jan Willem Velthuijsen
Chief economist PwC
Tel: +31 (0)88 792 75 58
E-mailadres

Albert Brouwer
Partner
Tel: +31 (0) 88 792 51 81
E-mailadres

Volg ons