Brexit, en nu?

De Britten hebben ervoor gekozen te vertrekken uit de Europese Unie. Hoe gaat het nu verder? Onze experts hebben voor u de mogelijke scenario's op een rij gezet en geven hier hun visie op de gevolgen voor de verschillende sectoren.

Nederlandse kansen door Brexit

De uittredingsprocedure van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaat nu daadwerkelijk beginnen. Of het een goede of slechte beslissing is voor de Britten en het achterblijvende deel van de EU zal de toekomst ons leren. Wel staat vast dat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk – de derde belangrijkste handelspartner van Nederland – significante invloed heeft op de positie van Nederland. 

Ter illustratie, ongeveer 300.000 banen in Nederland zijn te relateren aan de economische banden met het Verenigd Koninkrijk . De handelsbelemmeringen als gevolg van de uittreding van de Britten uit de EU zal op een deel van deze werkgelegenheid negatieve invloed hebben. Denk maar aan de container met bloemen die een dag aan de grens moet wachten.

Brexit biedt ook flinke kansen voor de Nederlandse economie. Bijvoorbeeld als het gaat om het vestigen van het Europese hoofdkantoor van Amerikaanse en Aziatische bedrijven.

Lees meer over de Nederlandse kansen door Brexit

Jan Willem Velthuijsen en Jan-Willem Thoen – PwC Brexit Office

Nederlandse kansen door Brexit

Publicaties

Contact

Jan Willem Velthuijsen
Chief economist PwC
Tel: +31 (0)88 792 75 58
E-mailadres

Jan-Willem Thoen
Senior Director
Tel: +31 (0)88 792 36 80
E-mailadres

Volg ons