VAT Insights

Automatische btw-data-analyse door PwC

Uw organisatie heeft een professionele btw-administratie en uw medewerkers zijn getraind om ermee te werken. Maar in de praktijk sluipen er fouten in btwboekingen die vaak onzichtbaar blijven. Dit leidt er mogelijk toe dat btw ten onrechte in aftrek wordt gebracht met bij behorend risico op naheffingen en boetes. Ook wordt btw mogelijk ten onrechte niet teruggevraagd. Wilt u weten hoe goed uw btw-administratie op orde is? Wij hebben de perfecte oplossing.

Uw ERP-systeem is een rijke bron van informatie die met geautomatiseerde data-analyse ontsloten kan worden. Wij hebben VAT Insights ontwikkeld om grote hoeveelheden btw-boekingen te analyseren. 

De analyse is vergelijkbaar met de handmatige btw-controle van de Belastingdienst, maar gaat een stap verder. Naast informatie over de juistheid van uw btw-boekingen brengt VAT Insights verbetermogelijkheden aan het licht voor uw administratie. Daarnaast haalt VAT Insights relevante managementinformatie uit uw ERP-systeem. 

loading-player

Playback of this video is not currently available

Optimalisatiemogelijkheden btw 

Wij verwerken de analyse-uitkomsten in een rapportage met dashboards inclusief onderliggend detailniveau. Het rapport biedt inzicht in de btw-beheersing van uw inkoop- en verkoopprocessen. Wordt bijvoorbeeld inkoop-btw in het juiste tijdvak in aftrek gebracht? Brengt u per ongeluk buitenlandse btw in Nederland in aftrek? Of wordt assurantiebelasting ten onrechte als btw opgevoerd? De analyse geeft ook inzicht in meer complexe zaken zoals het gebruik van btw-codes. 

Onze btw-specialisten maken voor u de vertaalslag naar risico’s en optimalisatiemogelijkheden voor uw processen en administratie-inrichting. De uitkomsten van de analyse kunnen gedeeld worden met de Belastingdienst in het kader van Horizontaal Toezicht.

Waardevolle managementinformatie

De dashboards tonen daarnaast niet-fiscale managementinformatie die waardevol is voor de CFO en de controller. Denk aan de top tien van klanten, landen en leveranciers. VAT Insights levert onder meer cashflowinformatie, aantallen facturen versus omzet en de verhouding tussen debet- en creditfacturen. Ook laten we zien hoeveel facturen handmatig en automatisch worden verwerkt. Bent u benieuwd welke strategische inzichten er in uw ERP-systeem verborgen zijn?

Aan de slag

Wij laden data van uw ERP-systeem in ons datawarehouse en analyseren deze met standaardvragen. Data uit alle gangbare ERP-omgevingen zijn bruikbaar (SAP, JD Edwards, Oracle, etc.). Uw tijdsbesteding om de bestanden aan te leveren is minimaal. Zodra wij de data in goede orde hebben ontvangen, leveren we binnen twee tot drie weken de rapportage.

Contact

Jochem Kijftenbelt

Jochem Kijftenbelt

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 45 01

Volg ons