Brexit, wat betekent het voor de Supply Chain?

Dagelijks is er veel media aandacht voor de Brexit. Er ligt een afspraak over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, maar het lukt het Britse parlement niet om hier overeenstemming over te bereiken. Naarmate 31 oktober 2019 dichterbij komt, wordt de uitkomst van Brexit steeds onzekerder. Het is belangrijk om te realiseren dat wanneer er geen overeenkomst wordt bereikt, het ‘no deal scenario’ het automatische gevolg is, wat een grote impact zal hebben op iedere supply chain en goederenstroom die met het Verenigd Koninkrijk gemoeid is. Bedrijven die zaken doen in of met het Verenigd Koninkrijk moeten haast maken met het implementeren van hun ‘no deal’ maatregelen, en zich tegelijkertijd voorbereiden op zowel een ‘deal’ als een ‘no deal’ uitkomst.

Risico’s en gevolgen in kaart brengen

Om u te helpen met deze voorbereiding heeft PwC een Beyond Brexit assessment ontwikkeld. Hiermee krijgt u - op basis van transactionele data – binnen 2 tot 3 weken inzicht in de mate van blootstelling aan Brexit risico’s. Het assessment focust op de goederenstromen die op enig moment de buitengrenzen van de United Kingdom overschrijden (import of export). Voor iedere hoofdstroom (producttype / herkomst-bestemming combinatie) wordt bepaald hoe groot de blootstelling is aan de verschillende risico’s die ontstaan door Brexit. Hiermee kan eenvoudig bepaald worden waar de grootste risico’s liggen en welke stromen prioriteit moeten krijgen.

Actie nemen voor succes Beyond Brexit

Feitelijk inzicht en duidelijke prioriteitsstelling zijn de basis voor een effectief Brexit actieplan. Op basis van kennis en ervaring uit het internationale PwC netwerk, gecombineerd met de gedetailleerde bedrijfskennis van de klant, kunnen wij samen de basis leggen voor zo’n plan. Een plan dat toegespitst is op echte veranderingen en risico’s in de keten, en dat dus specifiek is voor de situatie van de klant.

Meer weten over het Beyond Brexit assessment

Contact

Jaap-Willem Bijsterbosch

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 29 04

Sjoerd Edema

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 88 792 29 44

Valerie de Rooij

Senior consultant, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 73 91

Volg ons