Circulaire economie

Wat betekent circulair worden en hoe pak ik dat aan? 

In een circulaire wereld zijn materialen onderdeel van een kringloop en komt energie uit hernieuwbare bronnen. Circulariteit vraagt dus zowel om een materiaal- als energietransitie Dat is ingrijpend en brengt vragen met zich mee. Hoe kan ik mijn uitstoot op korte termijn verminderen? Hoe word ik uiteindelijk helemaal klimaatneutraal? Welke grondstoffen kan ik dan wel gebruiken? Waar haal ik die vandaan? Hoe zorg ik ervoor dat ik geen concessies doe aan kwaliteit? Hoe blijf ik concurrerend en winstgevend?

Lees verder of neem contact op met Jan-Willem van den Beukel

Onze insteek: we werken vanuit uw ecosysteem

Gedreven door regelgeving, internationale klimaatakkoorden, nieuwe klantvragen en marktinitiatieven is circulaire economie een cruciaal thema waar niemand omheen kan. Niemand wordt in zijn eentje circulair: bedrijven en organisaties zijn gebonden aan de regels van de keten waarin ze opereren. Onze insteek is daarom dat we werken vanuit het ecosysteem van onze opdrachtgevers en dus ook leveranciers en klanten meenemen. De transformatie naar een (meer) circulaire bedrijfsvoering is per definitie complex, maar ook een enorme aanjager van innovatie, creativiteit, betrokkenheid en enthousiasme. Wij hebben als PwC in Nederland zelf de ambitie geformuleerd om in 2030 circulair te opereren en we ondervinden dat zelf ook.

Hoe kunnen wij helpen?

PwC helpt organisaties om zich strategisch te positioneren binnen de circulaire economie en ze te laten profiteren van de kansen van een circulair bedrijfsmodel. We duiden ontwikkelingen, identificeren kansen en stellen gezamenlijk prioriteiten, waardoor u ook in een circulaire economie op een concurrerende manier zakendoet. Onze praktijk is multidisciplinair, we hebben een groot netwerk, waardoor we u van het formuleren tot het implementeren van een strategie kunnen bijstaan. We spreken uw taal en verbinden sectorkennis aan jarenlange ervaring op het gebied van het vormgeven en inrichten van verschillende bedrijfsfuncties. Wij helpen u bij de transformatie naar een circulair business model door:

  • Strategievorming: interne en externe analyse, bepalen van de ambitie, inzichtelijk maken van huidige prestaties, identificeren van risico’s en het voorbereiden van besluitvorming.
  • Business case ontwikkelen: gedetailleerde kwantificering van kosten en baten.
  • Organisatie-inrichting: ontwerpen en implementeren van de benodigde verandering in het ecosysteem binnen en buiten de organisatie om circulair te gaan werken.
  • Evaluatie: continue monitoring van de gerealiseerde voordelen met behulp van geavanceerde dashboards voor interne en externe gebruikersgroepen.

Gedurende de transformatie kunt u steeds gebruik maken van de meest recente inzichten en technieken die PwC heeft ontwikkeld, zoals de Circular business game, Metabolic mapping, Circular design sprint, OptiMaL Business circular self-assessment en Responsible business modelling. Elk traject wordt op maat gesneden voor uw uitdaging, zodat we de waarde creëren waarnaar u op zoek bent

Contact

Jan-Willem van den Beukel

Senior manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 46 58

Volg ons