Ronald van Tongeren

Ronald van Tongeren

Partner, PwC Netherlands

Kort na mijn eerste stappen in het accountantsvak in 1984 tijdens mijn economiestudie in Rotterdam ben ik in aanraking gekomen met automatisering in de accountantscontrole. Hieruit is mijn interesse voor de TMT sector voortgekomen in welke sector ik in mijn carrière veel bedrijven heb gecontroleerd zowel in Nederland als in Amerika tijdens een internationale uitzending naar Silicon Valley begin jaren negentig. Ik ben de leider geweest van deze sectorgroep en nog steeds actief lid en heb nog steeds met veel genoegen discussies met onze klanten en mijn collega’s over industrie ontwikkelingen en uitdagingen.

Mijn ervaring is met name met beursgenoteerde Nederlandse en Amerikaanse bedrijven in de TMT sector, die zowel rapporteren onder IFRS als onder US GAAP.

Mijn carrière binnen PwC als partner en voor die tijd heeft altijd bestaan uit een combinatie van klantrollen met bestuurlijke rollen. Deze combinatie maakt het mogelijk om verslaggeving-, en verantwoordingsdiscussies ook vanuit het oogpunt van een bestuurder te bekijken en te beoordelen. Naast verantwoordelijkheid voor de TMT sector en de Amsterdamse accountspraktijk ben ik onder andere verantwoordelijk geweest voor e-business, kennismanagement en het PwC experience programma dat toeziet op de gedragsmatige component van onze strategie, hoe we gedragsmatig omgaan met elkaar en onze klanten.

Momenteel ben ik verantwoordelijk voor de selectie en uitvoering van ons interne kwaliteit review programma voor de uitgevoerde opdrachten binnen de assurance praktijk.

Op persoonlijk vlak heb ik een levensbedreigende ziekte overleefd, hetgeen een enorme bijdrage heeft geleverd aan mijn vermogen om te relativeren en aan een positieve mindset in de samenwerking met mijn teams en klanten.

Naast mijn werk als accountant heb ik diverse functies bij goede doelen en verenigingen, zoals penningmeesterschap, projectleider, voorzitter commissies op permanente en ad hoc basis.

Ervaring

Internationale secondment naar PwC San Jose office, CA, USA

Mede-oprichter van het tijdschrift “Spotlight”, het vaktechnisch bulletin van PwC over accountancy.

E-business leader (1999-2001)

Quality Assurance Partner Amsterdam voor de internationale audit praktijk (2003-2004)

Industry leader (TMT) binnen PwC Nederland (2004-2008)

PwC Experience leider PwC Nederland (2008-2009)

Business Unit Leader PwC Amsterdam audit praktijk (2008-2013)

Partner verantwoordelijk voor ons Quality Review Program (2014 - heden)

Ervaring

  • Partner sinds 1999

Specialisatie

  • Jaarrekening controle en andere assurance dienstverlening aan publieke en private onderneming voornamelijk in de Technology Media en Telecom (TMT) sector. Gekwalificeerd voor IFRS en US GAAP. Tevens bestuurlijke ervaring als leider van de TMT industry
  • de