Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Ronald van Tongeren

Ronald van Tongeren

Partner, PwC Netherlands

Kort na mijn eerste stappen in het accountantsvak in 1984 tijdens mijn economiestudie in Rotterdam ben ik in aanraking gekomen met automatisering in de accountantscontrole. Hieruit is mijn interesse voor verandering, vernieuwing en verbetering voortgekomen.  Dit is nog duidelijker geworden tijdens een internationale uitzending naar Silicon Valley begin jaren negentig waarin ik kennis gemaakt heb met een andere omgeving en werkwijze. 

Mijn carrière binnen PwC als partner en voor die tijd heeft altijd bestaan uit een combinatie van klantrollen met bestuurlijke rollen. Deze combinatie maakt het mogelijk om veranderingen in de maatschappij en in de sector waarin onze klanten werkzaam zijn, alsmede verslaggeving-, en verantwoordings discussies ook vanuit het oogpunt van een bestuurder te bekijken en te beoordelen. In de loop van de jaren heb ik naast de verantwoordelijkheid voor een klantenportefeuille bij voornamelijk grote en beursgenoteerde bedrijven op een breed vlak bestuurlijke verantwoordelijkheid gehad. Zo was ik als partner onder andere verantwoordelijk voor de TMT sector in Nederland, voor de Amsterdamse accounts praktijk en voor diverse strategische initiatieven op het gebied van e-business, kennismanagement en de PwC experience (programma dat toeziet op de gedragsmatige component van onze strategie, hoe we gedragsmatig omgaan met elkaar en onze klanten).

De afgelopen jaren tot op de dag van vandaag heb ik leiding gegeven aan diverse kwaliteits programma's, zowel in Nederland als wereldwijd en ben ik als code of conduct leader verantwoordelijk voor onze ethics & business conduct activiteiten. Dit is naast mijn actieve rol als coach voor onze mensen en accountant voor mijn eigen klanten maar ook als opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar op andere opdrachten.

Op persoonlijk vlak heb ik een levensbedreigende ziekte overleefd, hetgeen een enorme bijdrage heeft geleverd aan mijn vermogen om te relativeren en aan een positieve mindset in de samenwerking met mijn teams en klanten.

Naast mijn werk als accountant heb ik diverse functies bij goede doelen en verenigingen, zoals penningmeesterschap, projectleider, voorzitter commissies op permanente en ad hoc basis.

Ervaring

 • Internationale secondment naar PwC San Jose office, CA, USA
 • Mede-oprichter van het tijdschrift “Spotlight”, het vaktechnisch bulletin van PwC over accountancy.
 • E-business leader (1999-2001)
 • Quality Assurance Partner Amsterdam voor de internationale audit praktijk (2003-2004)
 • Industry leader (TMT) binnen PwC Nederland (2004-2008)
 • PwC Experience leider PwC Nederland (2008-2009)
 • Business Unit Leader PwC Amsterdam audit praktijk (2008-2013)
 • Partner verantwoordelijk voor het Quality Review Program (ECR) in Nederland (2014 - 2018)
 • Code of Conduct leader PwC Nederland (2015 tot heden)
 • International Team Leader in het wereldwijde PwC kwaliteit inspectieprogramma (2019 tot heden)

Ervaring

 • Partner sinds 1999

Specialisatie

 • Sparring partner bestuurlijke aangelegenheden ethische en gedragsmatige (Culture & Behaviour) zaken kwaliteits standaarden en monitoring coaching en mediation. Jaarrekening controle en andere assurance dienstverlening aan grotere publieke en private ondernemingen. Specialist in de Technologie Media en Telecom (TMT) sector. Gekwalificeerd op het gebied van Dutch GAAP en IFRS (RA) alsmede US GAAP (CPA) .