Skip to content Skip to footer
Search

Friso Venema

Oud stagiair assurance - Associate

Hoe ben je bij PwC terechtgekomen?

Ik heb (bedrijfs)economie aan de Erasmus Universiteit gestudeerd en in het laatste jaar van de bachelor hadden we een afsluitende dag bij PwC van een werkcollege. Bij zo’n groot bedrijf als PwC wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Daarbij dacht ik ook dat het allemaal super formeel zou zijn maar dat viel in de praktijk hartstikke mee. Ik had al snel het gevoel dat het mij leuk zou lijken om hier te werken. Uiteindelijk ben ik tijdens de master van accountancy en auditing terecht gekomen bij PwC nadat ik wat selectiedagen had bij meerdere kantoren voor business courses. Zo mocht ik met PwC mee naar IJsland, wat echt een hele toffe ervaring was om zo op een bijzondere manier de manier van werken mee te maken. Ook was het tijdens de master mogelijk om jezelf aan te melden voor de PwC honours class. Hiervoor had ik mij ook aangemeld, want ja ik dacht ‘waarom niet? Dit is een mooie kans om wat te leren en PwC beter te ontdekken. Dus zo heb ik al tijdens de master veel van PwC gezien.

friso, venema, afstudeerstage, assurance
  • Friso Venema
  • Associate
  • Slechte programma liefhebber (f.e. Ex on the beach)

Hoe heb je je afstudeerstage bij PwC ervaren?

De afstudeerstage was natuurlijk bijzonder, om te ervaren in coronatijd. Eigenlijk ben ik maar 1,5 maand fysiek op kantoor geweest en heb ik daarna thuis achter de laptop gezeten voor mijn scriptie. Die eerste 1,5 maand was erg leuk en tof om zo op kantoor te zijn en zo medestagairs en toekomstige collega’s al eens te ontmoeten. Bijvoorbeeld voor een babbeltje bij de koffieautomaat, als ontspanning tussendoor. Verder was het tijdens de coronatijd goed geregeld met wekelijkse updates omtrent het coronavirus, over wat de impact was op PwC en haar werknemers.

Wat doe je nu precies bij PwC?

Ik ben begonnen met 2,5 week introductie van The Associate Academy. Hierbij werden wij in kleine groepen opgesplitst en kregen wij digitaal uitleg over hoe het werken er uit gaat zien. De afsluiter was een grote case waaraan in een klein groepje gewerkt werd, wat lijkt op het toekomstige werk aangezien je al met veel systemen van PwC gaat werken. Nu is het vooral het leren kennen van de klant. Hierbij krijg ik uitleg van een senior en begin ik wat auditwerkzaamheden uit te voeren.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?

In de tijden dat ik af en toe naar kantoor kon gaan begon ik met een bakkie koffie (en thuis ook). Maar voor nu heb ik een gezellige babbel om de dag mee te starten en daarna ga ik aan de slag. Het werk is leerzaam en voor nu heb ik nog veel vragen aan mijn collega’s, over wat ik moet doen. Dus heb ik contact met collega’s in mijn team. 

Wat vind je leuk aan je werk?

Wat ik leuk aan het werk vind is toch wel het sociale aspect. Met collega’s samenwerken, even rondlopen en een bakje koffie doen. Dat is nu helaas wel echt een stuk minder met thuiswerken maar ik probeer online contact te houden. Verder vind ik het erg leerzaam van wat ik dagelijks meemaak. De mogelijkheden die ik hier geboden krijg zijn goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wie is Friso in zijn vrije tijd?

In mijn vrije tijd hou ik wel van gezelligheid door met vrienden af te spreken of er lekker op uit te gaan met mijn vriendin. Ik kom uit Vlissingen en ben op mijn 18e naar Rotterdam verhuisd en daar nu blijven plakken. Ik word altijd erg blij (vooral in de zomer) om weer in Vlissingen te zijn, omdat het mij een vakantiegevoel geeft om daar te zijn!

Wat is jouw guilty pleasure?

Mijn guilty pleasures zijn toch wel programma’s zoals Ex on the Beach en Temptation Island. Verstand op nul en genieten.

Vertel iets over je ontwikkeling/coaching/begeleiding

Tijdens de start van de PwC honours class kreeg ik een coach toegewezen die mij begeleidde tijdens de stage, waar ik mee kon praten. Nu tijdens mijn ‘echte’ werkzame periode heb ik een coach toegewezen gekregen die ook van mijn Business Unit (50/50 Financial Services) is. Verder zit ik nu op een team met een senior en krijg ik opdrachten die ik uitvoer. Tussendoor vraag ik superveel, om te begrijpen wat ik doe. Verder krijg ik tussendoor veel tips en tricks en zal ik aan het einde ook wel uitgebreide feedback krijgen. Ik werd gelukkig niet helemaal het diepe ingegooid. 

Vertel iets over je team/samenwerking/de open cultuur bij PwC

Zoals ik al eerder zei vind ik het fijn dat de sfeer niet te formeel is. Naar kantoor hoef je (gelukkig) niet in pak. Verder is het leuk dat je op kantoor zelf kunt bepalen waar je gaat zitten en dat niemand een vaste plek heeft. Hierdoor is het makkelijk om met je team te zitten of juist even met collega’s waar je het heel gezellig mee kan hebben. Tijdens mijn stage, en dat merk ik nu ook in The Associate Academy, word je goed geholpen maar je moet er wel zelf achteraan. Dit is op zich niet gek, anders kan niemand weten dat iets niet lukt.

Vertel iets over je collega’s en de sfeer

Zoveel collega’s ken ik helaas nog niet, door Corona, maar degene die ik ken zijn erg gezellig en behulpzaam. Ik ben nu een dag thuis aan het werk met een collega samen. Dat is toch nog gezellig, om in deze tijd een beetje contact te hebben met collega’s.

"Ik krijg ik veel tips en tricks en zal aan het einde ook uitgebreide feedback krijgen. Ik word gelukkig niet helemaal het diepe ingegooid".

Friso Venema Associate

Wat zou je tegen je toekomstige collega’s willen zeggen?

Het is natuurlijk leuk om met nieuwe mensen in gesprek te gaan zodat jij hen en zij jou beter leren kennen. Vooral nu is dat wel moeilijker. Dus ik zou zeggen welkom! Kom je een (virtueel) bakje koffie met mij drinken?

Terug naar het overzicht