Veelgestelde vragen Bachelor Academy

Petra en Gyan zijn beiden coach binnen The Bachelor Academy. Zij beantwoorden graag wat vragen die je meer inzicht geven in het werken bij PwC en het bachelor traineeship programma. Graag stellen wij ze kort aan je voor.

Petra de Wit (29 jaar) is Senior Associate en werkt sinds 2012 bij PwC in Amsterdam. Ze heeft een Bachelor International Business en een Master International Business-Accountancy afgerond op de Universiteit van Maastricht. Afgelopen maanden heeft Petra als coach gefunctioneerd in het Competence Center van Duitsland.

 

Gyan Sheombarsing (31 jaar) is Senior Associate en woonachtig in Den Haag. Na zijn studie aan de Erasmus Universiteit (bachelor bedrijfseconomie en master accounting, auditing & control) is hij sinds september 2011 werkzaam bij PwC. Daar is hij inmiddels ook gestart met de postmaster tot registeraccountant. Afgelopen maanden heeft Gyan als coach gefunctioneerd in het Competence Center van Duitsland.

Veelgestelde vragen Bachelor Academy

Waarom kies ik voor PwC na mijn financiële bachelor studie?

Petra: Door het bijwonen van verschillende recruitment events ben ik tijdens het studeren met PwC in contact gekomen. Voor mij was de keuze vrij eenvoudig, omdat het type mensen bij PwC mij erg aanspreekt; toegankelijk, sociaal en ambitieus. Daarnaast werk je veelal in teamverband met andere jonge professionals. Deze factoren in combinatie met een divers klantenpakket zorgen ervoor dat je nooit uitgeleerd raakt! Naast je dagelijkse werkzaamheden organiseert PwC tevens een aantal events. Dit kan zijn binnen je eigen afdeling van PwC of in samenwerking met andere afdelingen van PwC. Hierdoor krijg je de kans om in contact te komen met nieuwe collega’s en deel te nemen aan leuke activiteiten (bijv Young PwC, X-los activiteiten).

Gyan: In essentie doe je bij elk kantoor hetzelfde werk, dat was voor mij dus niet de doorslag om voor PwC te kiezen. Wel het type klanten dat ik kon bedienen en de mensen die er werken. Ik heb mijn masterscriptie bij PwC geschreven en werd met open armen ontvangen door de collega’s op kantoor Den Haag. Ondanks dat ik mijn scriptie schreef, werd ik als volwaardig collega behandeld. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij direct op mijn plek voelde bij PwC. De menselijke factor en het onderbuikgevoel waren voor mij heel belangrijk. De cultuur binnen PwC is informeel wat ervoor heeft gezorgd dat ik sneller mijn draai kon vinden. Naast het menselijk karakter en de informele sfeer vind ik het werk ook heel leuk! Ik haal veel voldoening uit mijn werk en ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Ook de afwisseling in het werk en het werken met verschillende teams zorgt ervoor dat het werk uitdagend blijft. Ik heb in mijn portefeuille diverse beursgenoteerde klanten in binnen-, maar ook buitenland. Hierdoor kom ik met verschillende mensen en culturen in aanraking waardoor ik elke dag ook op persoonlijk gebied leer en groei.

 

View more

Wat houdt het werken bij PwC in de praktijk in?

Petra: In Duitsland begint mijn gemiddelde werkdag vaak met het bijwerken van mijn mailbox. Rond 10 uur starten we met de scrum-meeting, dit is een korte meeting waarbij eenieder aangeeft of hij of zij tegen problemen aanloopt. De scrum-meetings houden wij drie keer per week. Gedurende de dag besteed ik de meeste tijd aan het coachen van teamleden en het managen van de algehele planning van het CC. Rond 1 uur gaan we dagelijks met de groep lunchen, waarbij in Duitsland een warme maaltijd heel gebruikelijk is. Daarnaast bel ik gedurende de dag met controleteams over onder andere de oplevering van stukken of vragen inzake de controleaanpak. Door de afwisseling en deadlines is geen dag hetzelfde!

Gyan: Geen enkele dag is voor mij hetzelfde. Gemiddeld zit ik 80% van mijn tijd bij de klanten, waar ik samen met teams de controle van de jaarrekening uitvoer. Omdat ik voor meerdere klanten tegelijkertijd werk kan het zijn dat ik in de ochtend bij klant A zit en in de middag bij klant B. Ik probeer mijn dagen wel zodanig in te plannen dat mijn reis (en vooral file tijd) zo kort en efficiënt mogelijk zijn.

 

View more

Wat kan ik verwachten van The Bachelor Academy?

Petra: The Bachelor Academy is een mooie kans voor starters om zichzelf te ontwikkelen als beginnend professional. Dagelijks zal je schakelen met controleteams en klanten, werken aan je projectmanagement skills, en zal je basiskennis opdoen van de accountantscontrole. Daarnaast ga je werken in een omgeving met ambitieuze en jonge collega's. Door het variërend klantenpakket zal je kennis opdoen van verschillende industrieën. Daarnaast ga je tijdens het traineeship het trainingscurriculum van PwC doorlopen, waarbij je jezelf verder ontwikkelt op zowel vaktechnisch als persoonlijk vlak.

Gyan: Ik verwacht dat je in korte tijd heel veel gaat leren! Je zal door de trainingen en coaching die je krijgt snel groeien in je ontwikkeling. Je zal doordat je voor veel verschillende klanten werkt in korte tijd je netwerk uitbreiden. Ook zal je op persoonlijk gebied jezelf ontwikkelen door onder andere documentatie vaardigheden op te doen en je business-Engels verbeteren.

 

View more

Wat is het leukste aan een baan bij PwC en The Bachelor Academy?

Petra: Werken bij PwC betekent werken in een dynamische omgeving. Het accountantsberoep maakt momenteel een grote verandering door, waaronder de afhankelijkheid van automatisering binnen de accountantscontrole. Daarom is PwC continue bezig om haar dienstverlening ‘klaar te maken voor de toekomst’. The Bachelor Academy is daar onderdeel van, waarvan jij de eerste lichting kan worden!

Gyan: Ik vind de afwisseling van het werk het leukste. Geen enkele dag is hetzelfde en ik leer nog steeds elke dag! Daarnaast vind ik het ook leuk om mijn kennis met collega’s te delen en te zien dat zij ook groeien en hun werk steeds beter gaan doen. Door The Bachelor Academy te volgen ben je onderdeel van de Vision 2020 van PwC!

View more

Wat leer je naast het inhoudelijke aspect nog meer?

Petra: Samenwerking staat bij PwC centraal. Door de krachten van verschillende personen te bundelen, waaronder verschillende persoonlijkheden, competenties en kennis, kan je veel meer bereiken. Daarnaast wordt binnen een relatief korte tijd verwacht dat je minder ervaren collega’s coacht en begeleid in hun werkzaamheden op basis van de door jou opgedane werkervaring. Tot slot krijg je binnen PwC de mogelijkheid om jezelf op een breder vlak te ontwikkelen. Naast je werk kan jij je bijvoorbeeld inzetten voor interne- of maatschappelijke projecten.

Gyan: Je hebt de mogelijkheid om op persoonlijk vlak te groeien. Je werkt met heel veel collega’s vanuit alle delen van de wereld. Je leert daarbij omgaan met mensen met diverse culturele achtergronden en gebruiken. Ook zal je op vaktechnisch gebied veel leren. Tijdens elke opdracht krijg je van coach op de opdracht coaching, waardoor je zal groeien. Op elke opdracht kan je aangegeven waar jij jezelf op wilt ontwikkelen en krijg je de mogelijkheid om die uitdagingen aan te gaan.

 

View more

Hebben jullie tot slot nog een goede tip voor jullie toekomstige collega’s?

Petra: Het Bachelor traineeship vormt een solide basis en een opstap voor je verdere loopbaan. Grijp deze kans om jezelf in een internationale omgeving te ontwikkelen en contacten op te doen voor de rest van je carrière.

Gyan: Wil je niet verder studeren (master of RA), maar wel bij PwC werken…solliciteer dan voor het Bachelor traineeship! Je krijgt hier een goede basis mee waar je in het vervolg van je loopbaan op kan bouwen.

 

View more

Contact

Esther  Morren

Esther Morren

Campusrecruiter Bachelor Academy, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 14 83 94 98

Volg ons