Tax Traineeship

Ontdek de fiscalist in jezelf

Van letteren, een bètastudie of geesteswetenschappen naar belastingadvies: logisch! Want puzzelen met lastige vraagstukken is jou niet vreemd. Jouw analytische vaardigheden en messcherpe beoordelingsvermogen zijn de ideale basis om je te specialiseren in hoogwaardig belastingadvies aan onze klanten. Je hebt waarschijnlijk nooit aan een werkgever als PwC gedacht. Toch hebben wij een mooie uitdaging voor je: het Tax Traineeship: een mix van werken en doorstuderen op academisch niveau.

Is het Tax Traineeship iets voor jou?

Het Tax Traineeship is niet voor iedereen. Alleen de meest gemotiveerde studenten weten zich te kwalificeren voor dit unieke programma. Ben je bijna klaar of heb je net je masterdiploma behaald in de richting van letteren, een bètastudie, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen met bovengemiddelde studieresultaten? Ben je nog niet uitgeleerd en sta jij open voor een uitdaging om je te ontwikkelen tot fiscalist, dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet.

loading-player

Playback of this video is not currently available

Programma

Het Tax Traineeship start per 1 september 2018. Het traineeship betekent werken in de praktijk, doorstuderen voor een extra master en een vaste baan met toekomstperspectief. Het traineeship duurt drie jaar. Na de introductiemaand zal je de eerste twee jaar drie dagen per week werkzaam zijn in de praktijk, de twee overige dagen besteed je aan de pre-master en master Fiscaal Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het laatste jaar ga je fulltime aan de slag binnen de praktijk.

Elk jaar van het traineeship zal je meedraaien met een ander team van onze fiscale praktijk. Jouw werkzaamheden variëren van het geven van adviezen aan (inter)nationale (beursgenoteerde) klanten tot het voeren van eventuele verdedigingen tegenover belastinginstanties en -rechters. Je werkt hierin samen met andere specialisten, voornamelijk fiscalisten. Juist door jouw afwijkende studieachtergrond wordt jouw inbreng zeer gewaardeerd en krijg je in de loop van het traineeship steeds meer verantwoordelijkheden. Als je het traject met succes hebt afgerond heb je een tweede master op zak, drie jaar werkervaring opgedaan in verschillende werkvelden, jezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkeld en kun je verder aan de slag als Tax Consultant bij PwC.

Sollicitatieprocedure

Je kunt je cv, motivatiebrief en cijferlijsten (bachelor en master) in april 2018 indienen. Het sollicitatietraject ziet er als volgt uit:

Online assessment & fiscale case

Na de eerste selectie op basis van je motivatie, je CV en cijferlijsten word je per mail op de hoogte gebracht of je door bent naar het online assessment. Het online assessment test je analytische vaardigheden op cijfermatig, logisch en verbaal redeneren en bevat een persoonlijkheidsvragenlijst en motivatietest.

Na het voltooien van het assessment krijg je per telefoon te horen of je door bent naar de volgende ronde, de fiscale casus. Ook hiervoor krijg je één week de tijd. De fiscale casus vinden wij een belangrijke stap in het proces. Het geeft jou namelijk ook de mogelijkheid om te ontdekken of je daadwerkelijk getriggerd wordt door de fiscaliteit.

loading-player

Playback of this video is not currently available

loading-player

Playback of this video is not currently available

Interview

Als je zowel het online assessment als de fiscale casus goed hebt doorlopen kom je langs voor het interview. Je krijgt 15 minuten de tijd om de fiscale casus aan ons te presenteren en daarna gaan we verder in op jouw talenten en motivatie. De interviewdagen zijn op onze kantoren in Amsterdam en Rotterdam.

Samenwerkingsopdracht

Na het interview krijg je te horen of je door bent naar de laatste ronde: de samenwerkingsopdracht. Tijdens deze opdracht ga je met andere kandidaten aan de slag met een uitdagende casus. Daarna hoor je of jij per 1 september 2018 mag starten als Tax Trainee bij PwC.

"Per jaar starten er tussen de 5 en 10 trainees. Doordat je samen de pre-master en master volgt, word je een hechte groep. Dit geldt ook voor de lichting trainees van het jaar boven je, die je ook nog op de universiteit tegenkomt."

Evy - Tax trainee

Veelgestelde vragen over het Tax Traineeship en de antwoorden van huidige trainees

Hoeveel trainees starten er per jaar?

Evy: 'Per jaar starten er tussen de 5 en 10 trainees. Doordat je samen de pre-master en master volgt, word je een hechte groep. Dit geldt ook voor de lichting trainees van het jaar boven je, die je ook nog op de universiteit tegenkomt.'

Waarom heeft PwC een traineeship speciaal voor masters zonder fiscale achtergrond?

Rogier: 'PwC gelooft in diversiteit: hoe groter de diversiteit binnen het bedrijf, des te groter de kans dat mensen met verschillende achtergronden en afwijkende gedachten elkaar ontmoeten en samen tot oplossingen komen die anders nooit gevonden kunnen worden. Trainees zonder fiscale achtergrond voegen enorm toe aan die diversiteit, omdat zij anders naar problemen kijken. Zij kunnen daardoor fiscalisten aanvullen en anders naar de vraagstukken laten kijken in het vinden van de beste oplossingen, waar de klant uiteindelijk weer van profiteert.'

Kan ik zelf bepalen op welke afdeling en op welke kantoor van PwC ik werkzaam zal zijn?

Evy: 'Onze fiscale praktijk is voornamelijk op de kantoren Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven gevestigd. Per jaar zul je binnen een team op één van deze kantoren worden geplaatst. We proberen natuurlijk rekening te houden met je woonplaats, maar bereidheid om te reizen is een must. Qua team zul je het eerste jaar vanuit PwC worden ingedeeld. Voor het tweede en derde jaar van je traineeship kun je zelf een voorkeur aangeven. Het is in elk geval de bedoeling dat je zoveel mogelijk verschillende aspecten van de belastingpraktijk ziet en bijvoorbeeld een jaar vennootschapsbelasting afwisselt met een jaar Family Business of BTW. Na het traineeship zal in overleg met jou worden besloten bij welk team en op welk kantoor je uiteindelijk vast in dienst zal komen.'

Is het studieprogramma goed te combineren met werk?

Valerie: 'Er wordt van je verwacht dat je drie dagen per week werkt. De overige twee dagen besteed je aan je studie. Voor de werkcolleges moet je in Nijmegen op de universiteit aanwezig zijn, de hoorcolleges kun je ook online terugkijken. Zo heb je de mogelijkheid om grotendeels zelf in te delen hoe en wanneer je studeert. Als trainee krijg je een ruime hoeveelheid vakantiedagen, zodat je rondom tentamens makkelijk extra dagen vrij kunt nemen om te leren. Tijdens de zomervakantie werk je fulltime in plaats van drie dagen.'

Welke vakken maken onder andere deel uit van de pre-master aan de Radboud Universiteit?

Kenny: 'Semester 1: bestuursrecht, goederenrecht en inleiding belastingrecht. Semester 2: economie & jaarrekening, ondernemingsrecht en verbintenissenrecht.'

Ik heb nog nooit een rechtenvak gevolgd, laat staan een wettenbundel gebruikt. Kan ik de bijkomende studie dan wel volgen?

Rogier: 'Hoewel de trainees verlaat instromen in het reguliere bachelorprogramma van de universiteit en daardoor twee bachelorjaren achterstand hebben, leert de ervaring dat trainees de nieuwe stof ontzettend snel oppakken. De studie vergt echter wel gemotiveerde studenten die efficiënt met hun tijd kunnen omgaan. Het voordeel is natuurlijk dat de stof soms direct kan worden toegepast op de werkvloer. Bovendien is er binnen PwC heel veel kennis beschikbaar waaronder die van de trainees die de studie inmiddels hebben afgerond, om de nieuwe trainees te ondersteunen.'

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor de trainees?

Rogier: 'Als trainee draai je mee in de praktijk en voer je uitdagende opdrachten uit voor echte klanten. Daar hoort een marktconform starterssalaris bij dat ieder jaar stijgt. Na drie jaar is het traineeship voltooid en start een trainee als senior consultant. Bovendien biedt PwC uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reisvergoeding naar werk en studie, voldoende mogelijkheid tot vrije dagen en studiedagen, een laptop, iPhone en - niet geheel onbelangrijk - gezellige borrels, teambuilding uitjes en aandacht voor een gezonde lifestyle op kantoor.'

PwC is toch een accountantskantoor mét een harde Amerikaanse cultuur?

Rosalinde: 'Heb jij bij grote accountskantoren het beeld van een harde corporate sfeer, ellebogenwerk, eindeloze werkdagen en ongure adviespraktijken? Dan neem ik heel graag direct dit idee bij je weg, want daar hoef je je bij PwC geen zorgen over te maken. Uiteraard stappen we 's morgens in de auto, de trein of op de fiets om bij PwC te komen werken, maar daarnaast komen we hier ook om onszelf te ontwikkelen en om te leren. PwC probeert hierbij zoveel mogelijk ondersteuning te bieden en dit te stimuleren, wat heel concreet in het Tax Traineeship naar voren komt.

Als trainee krijg je binnen PwC veel ruimte om je ritme van werken en studeren te vinden, is er volop begeleiding om je te ontwikkelen en word je gestimuleerd je eigen interesses na te streven. De afdelingen waar je als trainee werkzaam bent houden rekening met het feit dat je de eerste twee jaar van het traineeship naast je reguliere werkzaamheden een volledige (pre-)masteropleiding volgt. Je wordt geholpen je balans te vinden tussen werk en studie, maar daarnaast blijft er ook nog genoeg tijd over voor een biertje met collega's en uiteraard ook voor je privé-leven. Op de afdelingen waar je tijdens het traineeship rouleert werk je altijd in teamverband en word je door collega's betrokken bij opdrachten of projecten. Daarbij vragen zij je niet alleen een opdracht uit te voeren, maar nemen ze ook de tijd om jou het grotere plaatje te laten zien en je mee te nemen in het advieswerk.

Belangrijk is daarnaast dat een bedrijf als PwC ook aan verandering onderhevig is vanwege maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe regelgeving. Tijdens het traineeship is het niet alleen van belang dat je alle fiscale vakkennis opdoet, maar dat je ook de bredere maatschappelijke context ziet waarin PwC werkt en waarbinnen klanten geadviseerd worden. Dit betekent ook dat er binnen de organisatie ruimte is je eigen visie naar voren te brengen en je advieswerkzaamheden mede vorm te geven. Kortom, een fijne werkgever waarbij je geholpen wordt jezelf te ontwikkelen, een plek te vinden die bij je past en waar je gestimuleerd wordt zelf je toekomst binnen PwC vorm te geven. Daarbij is heel veel mogelijk, want PwC heeft veel meer expertises dan enkel accountancy.'

Contact

Lauren Bostelaar
Recruiter studenten en starters Corporate Tax en People & Organisation (P&O)
Tel: +31 (0)88 792 76 61
E-mailadres

Volg ons