Werkervaring voor Statushouders

Het Seeds of PwC programma helpt hierbij

Bij PwC helpen we jaarlijks statushouders aan een werkervaring bij PwC, dit kan door deel te nemen aan een traineeship waarin je wordt klaargestoomd voor een baan in de accountancy. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan de integratie van statushouders in de Nederlandse samenleving en daarnaast leren wij hier als organisatie ook veel van.

Onlangs publiceerde Intermediair een artikel waar zij in gesprek zijn gegaan met zowel de deelnemers als de coach.  

Één van de deelnemers is Zill Ur Rehman (33) uit Pakistan. Door politieke redenen moest hij zijn vaderland verlaten, waar hij al vijf jaar werkzaam was als boekhouder. 

Na een spannende periode waarin hij een MBA-opleiding volgde, maar deze in die tijd niet kon afronden, werd zijn asielaanvraag goedgekeurd en kon hij zijn studie afmaken. 

Seeds of PwC programma

Als trainee nam Zill met tien tot vijftien andere talenten deel aan het Seeds of PwC programma. Met succes, Zill kreeg een contract aangeboden. Het programma is erop gericht om de deelnemers in hun kracht te zetten. Dit betekent begeleiden en trainen van kandidaten waarin ieder persoon uniek is door de bijdrage vanuit zijn of haar individuele achtergrond. 

Coaching 

Tijdens de zeven maanden waarin Zill deelnam werd hem ook een coach toegewezen, Annemiek Agricola (28). De informele omgeving, motivatie, enthousiasme en de bereidheid om te leren, dragen bij aan de acceptatie van nieuwe teamleden. Dit zorgt ervoor of deelnemers het gaan redden of niet, aldus Annemiek. Maar ook voor haarzelf als coach en voor andere teamleden is het traject geschikt om elkaar te laten leren over diversiteit in de organisatie, learning by doing. 

Culture verschillen 

Tijdens het traject kom je voor uitdagingen te staan en daarbij stuit je soms op moeilijkheden. Waar Zill vakinhoudelijk al best wat ervaring had vanuit zijn werk in Pakistan, moest hij zichzelf hier weer een nieuwe manier van werken eigen maken. 

Dit gold ook voor Khawlah Al-Muzallam, zij is gevlucht tijdens de oorlog in Jemen en ondervond een uitdaging in de relationele cultuur in Nederland. In Jemen staat men veel meer open om een relatie op de te bouwen waar dat in Nederland veel lastiger gaat. Maar waarin je door hard te werken wel jezelf kan laten zien. Zo valt er veel van elkaars cultuur te leren.

Nieuw bestaan

Beiden hebben inmiddels een vast contract bij PwC en kunnen hierdoor een nieuw bestaan opbouwen. Zowel voor PwC als voor de deelnemers de start van iets moois. 

Alles lezen? Bekijk hier het hele artikel