De impact van brexit

Wat betekent de brexit-deal voor u?

Vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst tussen EU en VK

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben op het allerlaatste moment een akkoord bereikt over een vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst wordt onder andere voorkomen dat er handelstarieven en quota gaan gelden vanaf 1 januari 2021 bij de wederzijdse handel.  Feit blijft echter dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 geen toegang meer heeft tot de EU interne markt en douane unie en daarmee een derde land is geworden. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor het bedrijfsleven onder andere op het gebied van grensoverschrijdende handel, personenverkeer en data. 

Voor een internationaal opererende organisatie is het cruciaal om te beoordelen wat de impact van Brexit en de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst is op uw bedrijf. Heeft u voldoende maatregelen genomen voor de onderdelen van uw bedrijf die het risico lopen door brexit te worden verstoord: supply chain, financiën, belastingen, compliance, governance, IT, HR, juridische zaken, bedrijfsvoering en meer?

Is uw bedrijf klaar voor de gevolgen van brexit?

  • Heeft u de impact van additionele douanekosten op uw marges en omzet geanalyseerd?
  • Heeft u vastgesteld hoe verhoogde douanekosten en import BTW uw cashflow zullen beïnvloeden?
  • Beschikt u over voldoende juridische, fiscale en douane-expertise om met nieuwe wettelijke vereisten om te gaan?
  • Heeft u de nodige registraties, vergunningen en autorisaties aangevraagd en verkregen?
  • Heeft u nagedacht over de noodzaak om uw supply chain en bedrijfsprocessen aan te passen (levertijden, opslagmogelijkheden, voorraadniveaus, etc.)?
  • Heeft u geanalyseerd wat de impact van zowel het uittredingsakkoord als de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst is op uw werknemers (expats, immigratie, zakenreizigers)?
  • Heeft u rekening gehouden met de mogelijke juridische gevolgen (contracten die verwijzen naar EU-bepalingen) en directe belastingen (het niet langer van toepassing zijn van EU-richtlijnen)?

Hoe kunnen we helpen?

Nu eindelijk duidelijk is hoe de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK er post brexit uit ziet, is het tijd om de impact op uw onderneming goed te analyseren en waar nodig maatregelen te treffen.

Ons team van belasting-, douane-, legal- en HR-specialisten staat klaar om u te helpen met bijvoorbeeld:

  • De financiële en operationele impact van brexit op uw onderneming te analyseren en beoordelen 
  • Het helpen ontwikkelen van een post brexit-strategie voor uw bedrijf om risico's te beperken maar ook kansen te benutten
  • Het assisteren met het aanvragen van de vereiste registraties en vergunningen in de verschillende regio's waar uw bedrijf actief is.

PwC's multidisciplinaire team van experts staat klaar om de gevolgen van de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst op u en uw bedrijf te analyseren en de juiste koers te helpen bepalen. Wij helpen u graag!

Bekijk onze recente publicaties voor de laatste ontwikkelingen

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Wij informeren u graag.

Required fields are marked with an asterisk(*)

Bij het verstrekken van uw e-mailadres erkent u de privacy statement gelezen te hebben, en gaat u akkoord met het verwerken van de data in overeenkomst met de privacy statement (inclusief internationale gegevensuitwisseling). Mocht u op een bepaald moment van gedachten veranderen over het ontvangen van informatie van ons, dan kunt u ons dit laten weten via het contactformulier.

Contact

Jan-Willem Thoen

Jan-Willem Thoen

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 36 80

Hide