{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben op het allerlaatste moment een akkoord bereikt over een vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst wordt onder andere voorkomen dat er handelstarieven en quota zijn gaan gelden bij de wederzijdse handel. Feit blijft echter dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 geen toegang meer heeft tot de EU interne markt en douane unie en daarmee een derde land is geworden. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor het bedrijfsleven onder andere op het gebied van grensoverschrijdende handel, personenverkeer en data.
Voor een internationaal opererende organisatie is het cruciaal om te beoordelen wat de impact van brexit en de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst is op uw bedrijf. Heeft u voldoende maatregelen genomen voor de onderdelen van uw bedrijf die het risico lopen door brexit te worden verstoord: supply chain, financiën, belastingen, compliance, governance, IT, HR, juridische zaken, bedrijfsvoering en meer?
Heeft u de impact van additionele douanekosten op uw marges en omzet geanalyseerd?
Heeft u onderzocht of een alternatieve route, het anders inrichten van de supply chain kan helpen om de aanvullende kosten te verminderen?
Heeft u vastgesteld hoe verhoogde douanekosten en import BTW uw cashflow zullen beïnvloeden?
Heeft u gekeken hoe de douanerechten en de invoer BTW kunnen worden voorkomen door gebruik te maken van bijvoorbeeld zoals terugkerende goederen regeling, oorsprong of verlegging van de invoer BTW?
Beschikt u over voldoende juridische, fiscale en douane-expertise om met nieuwe wettelijke vereisten om te gaan?
Heeft u de nodige registraties (inclusief BTW en EORI), vergunningen en autorisaties aangevraagd en verkregen?
Heeft u geanalyseerd wat de impact van zowel het uittredingsakkoord als de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst is op uw werknemers (visa & werkvergunningen, belastingen en sociale zekerheid bij bijvoorbeeld grensarbeiders of zakelijke reizigers)?
Heeft u rekening gehouden met de mogelijke juridische gevolgen (contracten die verwijzen naar EU-bepalingen) en directe belastingen (het niet langer van toepassing zijn van EU-richtlijnen)?
Nu duidelijk is hoe de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK er post brexit uit ziet, is het tijd om de impact op uw onderneming goed te analyseren en waar nodig aanpassingen door te voeren om de effecten van brexit zoveel mogelijk te minimaliseren.
Ons team van belasting-, douane-, legal- en HR-specialisten staat klaar om u te helpen met bijvoorbeeld:
De financiële en operationele impact van brexit op uw onderneming te analyseren en beoordelen
Het helpen ontwikkelen van een post brexit-strategie voor uw bedrijf om risico's te beperken maar ook kansen te benutten
Het assisteren met het aanvragen van de vereiste registraties en vergunningen in de verschillende regio's waar uw bedrijf actief is.
PwC's multidisciplinaire team van experts staat klaar om de gevolgen van de vrijhandels- en samenwerkingsovereenkomst op u en uw bedrijf te analyseren en de juiste koers te helpen bepalen. Wij helpen u graag!