Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Uitstel brexit stelt bedrijven voor verlengde periode van onzekerheid

30/04/19

Het Verenigd Koninkrijk heeft uitstel gekregen tot uiterlijk eind oktober om de Europese Unie te verlaten. Maar dat betekent allerminst dat de kans op een abrupte no deal-exit is weggenomen. Wat doen bedrijven die zich in deze periode van voortdurende onzekerheid willen voorbereiden? Behalve maatregelen voor de korte termijn vragen nu ook overwegingen voor de lange termijn om aandacht.

Op 10 april verleende de Europese leiders het VK uitstel van vertrek uit de EU tot en met uiterlijk 31 oktober. Daarmee werd een no deal-brexit op 12 april op het laatste moment afgewend. Ondanks de verlening van de artikel 50-procedure is een no deal-brexit geenszins van tafel. Mocht de politieke besluiteloosheid in het VK blijven voortduren, dan verlaten de Britten op 31 oktober de EU zonder scheidingsovereenkomst. Maar ook voor die datum is een no deal-brexit nog op elk moment mogelijk.

22 mei en 1 juni

Belangrijke data om te noteren zijn 22 mei en 1 juni. De verkiezingen voor het Europese parlement vanaf 23 mei zijn voor veel betrokkenen een belangrijke deadline om tot een scheiding te komen, met of zonder deal. Campagne voeren voor een plaats in het belangrijkste vertegenwoordigende orgaan van de EU door politici die de EU willen verlaten, is lastig met elkaar te rijmen.

Als het VK geen Europese parlementsverkiezingen organiseert, verlaat het land op 1 juni de EU. Dit vertrek kan met een deal gepaard gaan als het Britse parlement op uiterlijk 22 mei instemt met het huidige onderhandelingsresultaat van premier May. Zonder ratificatie voor die datum en zonder verkiezingen verlaat het VK de EU zonder deal.

Actiepunten op korte termijn

Omdat het no deal-scenario dus nog volop aan de orde is, doen bedrijven er goed aan zich hierop voor te bereiden. Heeft u al een inschatting van de risico’s gemaakt en noodplannen om die risico’s voor uw organisatie te beperken? In een eerder artikel wezen we al op de tien actiepunten die voor de korte termijn om uw aandacht vragen rondom risico’s, communicatie, supply chain, btw, douane, betalingstransacties, contracten, werknemers, data en transfer pricing.

Verlengde periode van onzekerheid

Voor de langere termijn is het belangrijk om nu strategische keuzes te maken. Want met het uitstel van het Britse vertrek is een verlengde periode van onzekerheid aangebroken. De komende drie tot vier jaar zullen bedrijven nog voor veel vraagtekens staan. De huidige overeenkomst, waarvoor May in het Britse parlement nog niet de handen op elkaar kreeg, behandelt namelijk niet meer dan de uittredingsprocedure.

Op het uittreden met deze deal volgt een overgangsperiode van 21 maanden of meer, waarin de nieuwe relatie gedefinieerd zal worden. Met de onderhandelingen van bijvoorbeeld het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada in het achterhoofd, die meer dan zes jaar duurden, is de periode van 21 maanden waarschijnlijk onvoldoende.

Strategische keuzes lange termijn

Met het oog op langdurige onzekerheid zullen bedrijven hun uitgestelde investeringen onder de loep moeten nemen.

Vragen de belangen in het VK erom die investeringen verder op de lange baan te schuiven of is het verstandiger om in andere landen te investeren? Zo maken bedrijven afwegingen over de locatie van hun centrale logistieke functie. De mogelijke opwerping van handelstarieven en douaneformaliteiten zullen transport van en naar het VK duurder en tijdrovender maken. Ook voor fabricage zal het VK voor veel bedrijven minder aantrekkelijk worden omdat de in- en uitvoer van grondstoffen, onderdelen en eindproducten duurder wordt.

De supply chain is een ander belangrijk onderwerp om strategische afwegingen voor te maken. Hoe beoordeelt u de robuustheid van leveranciers en afnemers bij een no deal-brexit en bij een lange periode van onzekerheid? En met welke stappen kunt u de kwetsbaarheid in de keten minimaliseren? PwC denkt graag mee om de antwoorden op dit soort brexit-vragen te formuleren, zodat u goed voorbereid bent – hoe de relatie tussen het VK en de EU zich ook verder ontwikkelt.

Blijf up-to-date

Volg onze Brexit pagina voor actuele updates, om zo goed mogelijk te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Contact

Jan-Willem Thoen

Jan-Willem Thoen

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 002 95 71

Jan Willem Velthuijsen

Jan Willem Velthuijsen

Chief economist PwC, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 32 93

Volg ons