Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Het Lagerhuis verwerpt Brexit-deal van Theresa May

13/03/19

Op 12 maart 2019 hebben de Lagerhuisleden van het Verenigd Koninkrijk (VK) het terugtrekkingsakkoord van premier Theresa May met de EU verworpen. Met 391 stemmen tegen en slechts 242 voor is de overeenkomst met een overgrote meerderheid weggestemd. Nu de overeenkomst van May is verworpen, zijn de kansen op een ‘no deal’ Brexit of uitstel aanzienlijk toegenomen.

Hoe gaat het verder?

Op woensdag 13 maart zullen de Lagerhuisleden opnieuw gaan stemmen, nu over de vraag of ze de EU willen verlaten zonder overeenkomst (een no deal Brexit). Mocht een meerderheid van het Lagerhuis hiermee instemmen, dan zal er vanaf 29 maart 2019 om 23.00 uur GMT een no deal Brexit ingaan of mogelijk een kort technisch uitstel om no deal wetgeving aan te nemen. Echter, als een meerderheid ook dit voorstel verwerpt, zal het Lagerhuis op donderdag 14 maart weer gaan stemmen over een eventuele verlenging van artikel 50 en daarmee uitstel van de Brexit-deadline. Theresa May heeft eerder al aangegeven dat ze geen uitstel langer dan drie maanden wil, vanwege de aanstaande verkiezingen van de Europese Unie. Uiteindelijk zullen de EU-landen unaniem moeten instemmen met het voorgestelde uitstel. In het geval dat de EU en het VK het niet eens kunnen worden over de duur van de uitstelperiode of als het Lagerhuis het voorstel om artikel 50 te verlengen afwijst, dan zal er een impasse ontstaan. In zo’n onzekere situatie zal een no deal Brexit het standaardscenario zijn, maar met de mogelijkheid van een tweede referendum of andere alternatieven (hoewel dat een verlenging zou vereisen…).

Hoe voor te bereiden op een no deal?

Een no deal Brexit wordt in de huidige situatie een steeds waarschijnlijker scenario. De termijn om als onderneming volledig voorbereid te zijn is al verstreken, maar de komende dagen moeten gebruikt worden om onder de huidige omstandigheden zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Omdat er nog maar 16 dagen over zijn, vindt u hieronder de meest relevante acties die u nog steeds kunt ondernemen zonder uw bedrijfsvoering ernstig te verstoren.

BTW

Bent u voorbereid op nieuwe btw-regels?
Een no deal heeft invloed op de geldende btw-regels in het VK en de handel tussen de EU en het VK door aanzienlijke wijzigingen in de btw compliance-verplichtingen. Daarom adviseren wij u om de impact op operaties en systemen, zoals het ERP-systeem, te beoordelen. Beoordeel daarnaast indien nodig de noodzaak van eventuele extra btw-registraties, de benoeming van fiscale vertegenwoordigers en uitstel van invoer btw-heffingen van nu en de komende 16 dagen.

Douane

Bent u klaar voor nieuwe douaneverplichtingen?
In het geval van een no deal scenario zullen er douaneplichten verschuldigd zijn voor de handel van goederen tussen het VK en EU. Een ‘must do’ voor de komende 16 dagen is het aanvragen van een EORI-nummer indien dat nodig is in de EU. Bepaal daarnaast een nieuwe strategie voor de douanewaardebepaling en bekijk hoe de herkomst van uw producten door de Brexit wordt beïnvloed en informeer uw klanten over de bevindingen.

Zakelijke contracten

Zijn uw bedrijfscontracten Brexit-proof?
Het gaat hierbij met name om clausules met betrekking tot het territoriale toepassingsgebied, de keuze van het recht en de jurisdictie (indien het moeilijker zou zijn om een vonnis van de Engelse rechtbanken in de lidstaten van de EU ten uitvoer te leggen), negatieve materiële wijzigingen en de toerekening van de belasting-/douanekosten. Zorg er daarnaast voor dat er specifieke Brexit-bepalingen zijn opgenomen, zodat u in geval van een no deal toch op uw dienstverleners kunt vertrouwen.

Data management

Is uw data goed georganiseerd?
Een no deal zal leiden tot GDPR-gegevensvereisten voor de overdracht van persoonsgegevens van de EU naar het VK. Zorg er daarom voor dat uw eigen en andere gegevens dienovereenkomstig worden georganiseerd. Als persoonsgegevens aan het VK worden doorgegeven, is het verstandig om te beginnen met de voorbereiding van institutionele garanties.

Stay up-to-date

Volg onze Brexit pagina voor actuele updates, om zo goed mogelijk te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Contact

Jan-Willem Thoen

Jan-Willem Thoen

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 002 95 71

Volg ons