Helft Nederlandse bedrijven onvoldoende voorbereid op brexit

10/07/20

Uitstel en coronacrisis verleggen prioriteit

Steeds minder Nederlandse bedrijven lijken goed voorbereid op de brexit, waarvan de gevolgen vanaf 1 januari 2021 direct merkbaar zullen zijn. Die alarmerende boodschap - uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - bracht minister Sigrid Kaag afgelopen week tijdens een speciaal webinar over het einde van de transitiefase van de brexit.

Tijdens de door PwC en de Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) georganiseerde bijeenkomst bleek dat waar een jaar geleden ruim tachtig procent van de bedrijven goed voorbereid was, dit percentage nu gezakt is tot minder dan de helft. Hoewel het telkens uitstellen van de brexit en de coronacrisis hier waarschijnlijk sterk debet aan zijn, moeten bedrijven goed beseffen dat de daadwerkelijke brexit al heeft plaatsgevonden en er geen uitstel meer volgt. De economische gevolgen van de brexit gaan zich hoe dan ook vanaf 1 januari 2021 voordoen.

Contouren van de nieuwe relatie

Hoe de nieuwe relatie tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) er vanaf volgend jaar gaat uitzien, is nog niet volledig duidelijk. Maar de contouren worden langzaam zichtbaar. Het is duidelijk dat het VK - na afloop van de transitiefase - geen onderdeel meer zal zijn van de interne markt van de EU. Ook zal het VK niet meer binnen de douane-unie vallen. Daarmee blijven slechts twee mogelijke scenario’s over:

1. Een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het VK.

2. Geen afspraak en daarmee een terugval op het algemene raamwerk van de Wereldhandelsorganisatie.  

In beide scenario’s ontstaat er een harde grens tussen het VK en de EU. Als goederen of personen deze grens passeren, zullen er formaliteiten en procedures zijn die er nu nog niet zijn. Afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen kunnen - waar goederen de grens passeren - douanetarieven van toepassing zijn. Nanette van Schelven, directeur-generaal van de douane, ging tijdens het webinar in op de Nederlandse inspanningen om het douaneproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Infrastructuur werkt alleen als gebruikers weten wat te doen

‘Het is goed te zien dat de douane enorme inspanningen levert om tijdig voldoende en goed opgeleid personeel beschikbaar te hebben en goed werkende systemen’, zegt Jan-Willem Thoen, die voor PwC Nederland leidinggeeft aan de Brexit Desk. ‘Maar goed opgezette infrastructuur werkt alleen als de gebruikers ervan weten wat ze moeten doen. Het is zaak goed in kaart te brengen op welke dimensies organisaties geraakt worden door de brexit en tijdig maatregelen te nemen om het effect minimaal en beheersbaar te houden. Met minder dan zes maanden te gaan, moeten bedrijven niet langer afwachten, maar zich ervan verzekeren dat ze voldoende zijn voorbereid, zodat zij op 1 januari aanstaande niet voor verrassingen komen te staan.’

Bekijk het webinar en bereid u goed voor

Bekijk hier het webinar met onder andere minister Sigrid Kaag, Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Dick Benschop (CEO Royal Schiphol Group), Nanette van Schelven (directeur-generaal douane) en Rem Korteweg (Senior Research Fellow van Instituut Clingendael).
 

Over de impact van de brexit op uw contracten, licenties, grensoverschrijdende arbeid, belastingen, goederenstromen of douane-aspecten delen onze experts van de Brexit Desk graag hun ervaringen.

Contact

Jan-Willem Thoen

Jan-Willem Thoen

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 002 95 71

Volg ons