Brexit: deal of no deal?

De nieuwe Britse regering laat weinig onduidelijkheid bestaan over hun doel: Het Verenigd Koninkrijk (VK) moet de Europese Unie op korte termijn verlaten met of zonder deal. Het lijkt er echter wel op dat een wet aangenomen gaat worden om een no deal Brexit tegen te gaan. Aanstaande vrijdag 6 september is de stemming. Daarbij geeft de regering Johnson ook aan dat de zogenaamde ‘backstop’ (de regeling over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland) uit de uittredingsovereenkomst moet verdwijnen. De hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier,  heeft al aangegeven dat dat niet zal gebeuren. Dit maakt de kans op een no deal brexit steeds groter ondanks de recente uitstelwet van het parlement en andere pogingen in het VK om dit doemscenario te stoppen.

Wat zijn de scenario’s? En wat kan uw bedrijf doen om zich voor te bereiden?

 

Wederom uitstel brexit?

Er is een parlementaire meerderheid in het VK om aan de EU verder uitstel van brexit tot 31 januari 2020 te vragen. Zodra de wet het volledige wetgevingsproces heeft afgerond zal de regering hieraan gehoor moeten geven voor 19 oktober als er op die datum nog geen goedgekeurde uittredingsafspraak is. Indien de vraag komt, dient de EU er uiteraard ook nog mee in te stemmen en in april hebben we gezien dat verder uitstel verlenen zeker niet vanzelfsprekend is. De kernvraag die de EU beantwoord wil zien is waar uitstel toe zou moeten leiden? Hierop is vooralsnog geen duidelijk antwoord. Zal de EU voor de derde keer uitstel verlenen of is het genoeg en willen ze door met de Europese agenda? Brussel heeft aangegeven klaar te zijn voor een no deal Brexit.

Verkiezingen

De regering Johnson heeft aangegeven geen verder brexit uitstel meer te willen. Doordat het parlement de regering hiertoe wel verplicht, zullen er naar verwachting op korte termijn verkiezingen worden uitgeschreven (waarschijnlijk na het definitief worden van de uitstelwet). Deze verkiezingen zullen de impasse tussen de regering en parlement zoals die nu al meerdere jaren bestaat moeten doorbreken. De uitkomst van de verkiezingen zullen we moeten afwachten maar de opiniepeilingen laten zien dat de partij van Johnson - ondanks alle brexit perikelen - op de meeste steun kan rekenen. De verkiezingen kunnen daarmee zomaar de bevestiging worden van de harde brexit lijn van de huidige regering. Overigens merken we op dat ook de tweede partij - labour - voorstander van brexit is waarmee de kans op het niet doorgaan van brexit minimaal lijkt. Wij raden bedrijven dan ook aan om zich onverminderd te blijven voorbereiden op de gevolgen van brexit.

No deal brexit

Hoe het vervolg ook gaat lopen, de afspraken omtrent de Noord-Ierse grens uit de uittredingsovereenkomst blijven de EU en het VK verdelen. De eisen die het VK stelt om alsnog tot een afspraak te komen zijn meermalen door de EU als onacceptabel bestempeld. Hiermee blijft de kans op een no deal brexit aanzienlijk. Zelfs bij nieuwe verkiezingen en een andere regering blijft daarmee een no deal scenario een zeer realistische optie waar u zich op zult moeten voorbereiden.

Welke maatregelen kan uw bedrijf nemen om de negatieve effecten van een (no deal) brexit te beperken? We schreven al een aantal artikelen over de impact van de Brexit op uw goederenstromen, uw mensen, de juridische aspecten en de directe heffingen. Deze en andere artikelen vindt u op onze Brexit-pagina.

Overige scenario’s

Komen er nog konijnen uit de hoge hoed? Er lopen al rechtszaken tegen het opschorten van het Britse parlement, steeds vaker is te horen dat er een nieuw referendum zou moeten komen omdat een no deal brexit niet hetgeen is waar de meerderheid van het Britse volk voor heeft gestemd en hoe flexibel en geduldig zijn de Europese leiders met het VK? Dit zijn tal van onzekere scenario’s waarbij het van belang is om te realiseren dat de het uittreden uit de EU - al dan niet met een deal - hetgeen is dat de grootste politieke partijen van het VK nastreven. Om met een illustere voorganger van Boris Johnson te spreken: 'The time to act is now.'

Contact

Jan-Willem Thoen

Jan-Willem Thoen

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 36 80

Volg ons