Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Vijfde editie Social Impact Lab kent vijf winnaars

25/09/18

De 2018-editie van het Scocial Impact Lab kent maar liefst vijf winnaars. Coolfinity, GiantLeaps, Kodluyoruz (start-ups), Active Cues (scale-up) en MUMO (publieksprijs) vielen tijdens de finale in Rotterdam in de prijzen.

Accountants- en adviesorganisatie PwC organiseerde deze internationale wedstrijd voor sociale ondernemingen voor de vijfde keer. Naast de publieksprijs en een winnaar in de dit jaar geïntroduceerde categorie scale-ups, werden drie start-ups uitgeroepen tot winnaars. Uit een recordaantal aanmeldingen van 194 pitchten dertien sociale ondernemingen hun businessplan tijdens de finale op 25 september.

PwC gelooft in kracht sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen zijn organisaties met een maatschappelijke missie. Geld is hierbij een middel, geen doel. 'PwC gelooft in hun kracht. Zij gebruiken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema’s. Dit sluit aan op onze eigen missie: bouwen van vertrouwen in de samenleving en oplossen van belangrijke problemen. Wij werken dan ook met sociale ondernemers samen en kunnen zo van elkaar leren. Het Social Impact Lab is hier een mooi voorbeeld van', aldus PwC-bestuurslid en juryvoorzitter Renate de Lange.

Geldprijzen en twee jaar intensieve begeleiding

De deelnemers werden beoordeeld op maatschappelijke impact, innovatiekracht en haalbaarheid. Zij kregen gedurende de wedstrijd begeleiding op het gebied van netwerken, financieel advies en businessplannen. De winnaar van de publieksprijs ontving een cheque ter waarde van 2500 euro. De winnaars in de categorieën start- en scale-ups krijgen naast een geldprijs van respectievelijk 5000 euro en 10.000 euro twee jaar intensieve begeleiding van PwC, en mogen gebruik maken van de kantoorfaciliteiten van PwC.

Turkse deelnemers en categorie voor scale-ups

Nieuw dit jaar was de deelname van Turkse sociale ondernemingen naast Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse, en een categorie voor scale-ups. Renate de Lange: 'Sociale ondernemingen gaven aan opschalen lastig te vinden zodra zij de wind in de zeilen hebben. We willen ze hierin bijstaan en hebben daarom deze categorie toegevoegd.'

De winnaars:

Start-ups:

Coolfinity (NL) heeft een koelkast ontwikkeld die met zes uur aan energie, 24 uur kan koelen. Dit apparaat kan daardoor voeding en medicijnen koelen, ook zonder stabiel elektriciteitsnet.

GiantLeaps (NL) heeft de ‘GiantLeaps Impact Calculation Tool’ ontwikkeld, een geautomatiseerd hulpmiddel voor (bedrijfs)restaurants dat de klimaatimpact van het voedsel dat wordt geserveerd rapporteert, beheert en helpt verminderen.

Kodluyoruz (TK) identificeert sociaaleconomisch achtergestelde, maar gedreven en getalenteerde jongeren en bereidt hen voor op een carrière in de technologiesector.

Scale-up:

Active Cues (NL) ontwikkelt spellen voor mensen met een verstandelijke beperking, dementie of autisme. De spellen worden gespeeld met een beamer en 'Tovertafel’, waarmee elk oppervlak een interactieve omgeving wordt met behulp van lichtprojecties.

Publieksprijs:

MUMO (TK) biedt een betaalbaar, herbruikbaar en natuurlijk alternatief voor plastic. De Mumo wrap is tot honderd keer herbruikbaar en helpt mensen om de effecten van kunststoffen voor eenmalig gebruik te reduceren.

Contact

Nikki Molenaar

Nikki Molenaar

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 2076 2374

Volg ons