Nederland benut onvoldoende het werkpotentieel van werknemers van 55 jaar en ouder. Ons bruto nationaal product (bnp) loopt hierdoor negentig miljard euro mis.
Als alle OESO-landen hun beroepsbevolking tussen de 55 en 69 jaar naar het Nieuw-Zeelandse arbeidsparticipatieniveau brengen, zou dit circa 3,5 biljoen dollar aan extra economische groei opleveren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Golden Age-index van PwC.
Tussen 2015 en 2050 groeit het aantal 55-plussers in OESO-landen met bijna vijftig procent tot ongeveer 538 miljoen. Een vergrijzende bevolking legt nu al forse financiële druk op de zorg, sociale zekerheid en pensioenvoorzieningen. Dit neemt de komende jaren alleen maar verder toe.
'Om de groeiende kosten te compenseren moeten oudere werknemers worden aangemoedigd en ondersteund om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt', zegt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC. 'Dat zou ons bnp, de koopkracht van consumenten en belastinginkomsten stimuleren. Het zorgt er ook voor dat ouderen langer fysiek en geestelijk actief blijven, wat hun gezondheid en welzijn langer op peil houdt.'
De prestaties van Nederland op de index zijn sinds 2003 in absolute zin verbeterd. Dit komt vooral door een significante verbetering van het percentage werkenden in de leeftijdscategorieën 55-64 jaar en 65-69 jaar. Ondanks deze verbetering in absolute zin, is onze positie in de Golden Age-index niet verbeterd en blijft onder het OESO-gemiddelde. Andere landen, zoals Duitsland, hebben hun positie in een veel sneller tempo verbeterd.
In Nederland bestaan er grote verschillen in het percentage werkende ouderen, variërend van 57,6 procent in de provincie Groningen tot 68,5 procent in de provincie Utrecht. Deze regionale verschillen komen door verschillen in economische groei, in het gemiddeld opleidingsniveau en genderverschillen. Zo werken relatief veel oudere vrouwen niet.
Financiële prikkels en zorgtaken zijn belangrijke aanjagers bij het besluit van ouderen om aan het werk te blijven
Uit onze analyse blijkt dat financiële prikkels en zorgtaken belangrijke aanjagers zijn bij het besluit van ouderen om aan het werk te blijven. De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen die obstakels moeten wegnemen voor ouderen om te blijven werken. Desondanks moeten we een viertal gebieden verder verbeteren om langer doorwerken te stimuleren:
De Golden Age-index is een gewogen gemiddelde van verschillende indicatoren. Arbeidsparticipatie, inkomsten en trainingen zijn onder meer de indicatoren die de impact weergeven van werknemers ouder dan 55 jaar op de arbeidsmarkt in de OESO-landen.
I am Digital. In een wereld die sneller digitaliseert dan ooit is de vraag niet of u meegaat, maar hoe. PwC helpt daarbij. Van strategie tot en met executie....
Organisaties moeten veranderen om medewerkers aan te trekken maar vooral te boeien en behouden door te motiveren en te inspireren. Wij ondersteunen toekomst...
Het economisch bureau van PwC doet vooral onderzoek naar wereldwijde trends en de invloed ervan op de huidige businessmodellen.
© 2015 - Tue Feb 19 05:02:44 UTC 2019 PwC. Alle rechten voorbehouden. 'PwC' verwijst naar de juridische entiteiten zoals omschreven in de legal disclaimer. Zie daarvoor onderstaande link.