Twintigste IJ-prijs naar Boudewijn Poelmann

IJ-prijs: Boudewijn Poelmann

Boudewijn Poelmann - oprichter en directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij) en van Novamedia - is winnaar van de IJ-prijs. Een prijs die op initiatief van de gemeente Amsterdam en PwC dit jaar voor de twintigste keer wordt toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan de internationale profilering en economische, maatschappelijke of culturele ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Maatschappelijke en culturele steunpilaar

Volgens de jury draagt Poelmann in belangrijke mate bij aan de maatschappelijke en culturele pilaren van Amsterdam. ‘Onder de vaste beneficiënten van de door hem opgerichte loterijen bevinden zich belangrijke instellingen met hun wortels in Amsterdam, zoals het Aidsfonds, het Anne Frank Huis, de Cruyff Foundation en VUmc Cancer Center Amsterdam.

Culturele instellingen versterken met de donaties hun nationale en internationale bereik. Zo speelden donaties een belangrijke rol bij de oprichting van Hermitage Amsterdam, de aankoop van kunstwerken door het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum en het verwezenlijken van de groene ambities van het Koninklijk Concertgebouw. Ook legt Poelmann zichtbare verbindingen tussen Amsterdam en invloedrijke ngo’s wereldwijd.'

Schoolvoorbeeld voor duurzame renovatie

De jury beschouwt het nieuwe hoofdkantoor van zijn sociale onderneming, dat ook deels bruikbaar is voor derden en een openbaar restaurant herbergt, als schoolvoorbeeld voor duurzame renovatie van een leegstaand kantoorpand. ‘Daarmee kiest Poelmann samen met zeshonderd medewerkers nadrukkelijk voor een duurzame toekomst in Amsterdam.’

Ten slotte uit de jury waardering voor de nieuwe governance-structuur van Novamedia, het bedrijf achter de Goede Doelen Loterijen. Hierdoor is de structuur en continuïteit van de loterijen-organisatie beschermd en daarmee de missie om geld te werven voor goede doelen.

Feestelijke uitreiking IJ-prijs

Wethouder Abdeluheb Choho reikt de IJ-prijs op maandag 12 maart uit in Hermitage Amsterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro bestemd voor een door de winnaar te bepalen goed doel en een sculptuur van kunstenares Iris Le Rütte.

De jury voor de IJ-prijs 2017 bestond uit Cathelijne Broerse (directeur De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam), Kajsa Ollongren (voorheen wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, nu vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken), Bas Verhart (co-founder Thnk) en Wouter Poot (partner PwC).

Eerdere winnaars waren o.a. Geert Mak, Joop van den Ende, Rahma el Mouden, Bob Pinedo, Ally Derks, Duncan Stutterheim en Ivo van Hove.

loading-player

Playback of this video is not currently available

Contact

Wouter Poot

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 50 39

Volg ons