Certificaat duurzaamheid kantoren onderstreept circulaire ambitie PwC

Voor al haar veertien kantoren in Nederland ontving PwC onlangs een BREEAM-NL-certificaat. De uitreiking tijdens het Nationale BREEAM-congres in Rotterdam onderstreepte de circulaire ambitie van het accountants- en advieskantoor. Dat blijkt ook uit de unieke portfolio-aanpak waarvoor PwC samen met de Dutch Green Building Council (DGBC) koos.

 

Unieke aanpak bij beoordeling kantoorpanden

‘Normaal gesproken wordt per gebouw een certificaat afgegeven’, vertelt Rob Klinkert van PwC, die geen eigenaar van de veertien kantoorpanden is, maar ze huurt. ‘In samenspraak met DGBC besloten we voor een andere, unieke aanpak te kiezen en al onze panden in één keer te beoordelen. Dat paste binnen onze ambitie op het gebied van duurzaamheid en die van DGBC.'

Verduurzaming stimuleren

De portfolio-aanpak van PwC kan volgens DGBC als voorbeeld dienen voor andere bedrijven en daarmee de verduurzaming van bestaande panden stimuleren. ‘Als huurders zoals PwC hiermee aan de slag gaan, kunnen we grote stappen maken’, prees DGBC-voorzitter Rutger Schuur tijdens het congres het initiatief.

Beoordeling op drie niveaus

BREEAM-NL is in Nederland dé beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen, gebieden en projecten te bepalen. PwC heeft nu het keurmerk BREEAM-NL In-Use ontvangen. Dit beoordeelt bestaande gebouwen op drie niveaus: gebouw, beheer en gebruik. ‘Er wordt dan gekeken naar onder meer het energie- en watergebruik, de gezondheid van medewerkers en het wagenparkbeheer, maar ook naar hoe goed de gebouwen met het openbaar vervoer zijn te bereiken en hoe groen de omgeving is’, verduidelijkt Paulien van Beusekom, die namens PwC ook bij het project was betrokken.

Volledig circulair en klimaatneutraal in 2030

Het behalen van de certificaten past binnen het streven van PwC om in 2030 volledig circulair en klimaatneutraal te zijn. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen. ‘Met deze certificaten zet PwC een grote stap in haar duurzaamheidsambities. De score van vier sterren (uit maximaal vijf) die we hebben behaald is een mijlpaal, maar het betekent vooral het begin van vele nieuwe kansen om verder te verduurzamen’, aldus Rob Klinkert, die inmiddels is geselecteerd voor de Duurzame 50. Dit is een jaarlijkse lijst van mensen die het meest hebben bijgedragen aan het verbeteren van de duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland.

Lees hier meer over de duurzaamheidsambities van PwC.

Contact

Rob Klinkert

Senior portfoliomanager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 11 54

Paulien van Beusekom

Projectcoördinator, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 50 90

Volg ons