Organisaties transparanter over hun fiscale strategie en governance

26/11/18

Aegon wint Tax Transparency Benchmark 2018

De vierde editie van de Tax Transparency Benchmark is gewonnen door Aegon. De jury prijst de verzekeraar onder andere voor de gedetailleerde beschrijving van het monitoren van de implementatie en uitvoering van de belastingstrategie. AMG en Unilever complementeren de top drie.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en PwC publiceerden vandaag de ranglijst. In de benchmark wordt onderzoek gedaan naar de transparantie van 76 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen over hun belastingbeleid en –afdrachten. Daarnaast kijken de onderzoekers ook naar de manier waarop de bedrijven fiscale governance vormgeven en implementeren, inclusief hoe zij over fiscale risico’s rapporteren.

Meer inzicht in fiscale uitgangspunten en gedrag

Volgens Dave Reubzaet van PwC heeft het jaarlijkse onderzoek zijn vruchten afgeworpen. 'Organisaties zijn de laatste jaren veel transparanter geworden over hun fiscale strategie en governance. Daarmee geven zij de maatschappij meer inzicht in hun fiscale uitgangspunten en gedrag. Dat vind ik een positieve ontwikkeling.'

Reubzaet wijst op het onderdeel tax-assurance van de benchmark, een onderdeel waar nog veel ruimte voor groei zit. Organisaties geven hiermee zekerheid richting de maatschappij over hoe zij fiscaliteit beheersen. 'Ze laten hiermee zien dat wat ze in de fiscale strategie beschrijven ook in de organisatie geïmplementeerd is en werkt', aldus Reubzaet.

Rekening houden met waarden en bedrijfsstrategie

'Het is goed om te zien dat een relatief groot deel van de organisaties die hun fiscale strategie hebben gepubliceerd, in die strategie ook rekening houden met hun waarden, bedrijfsstrategie en duurzaamheidsstrategie. Dit laat zien dat fiscaliteit steeds meer in de context wordt geplaatst van de organisatie en de maatschappij waarin zij acteert'.

Contact

Eelco van der Enden

Eelco van der Enden

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 51 38

Dave Reubzaet

Dave Reubzaet

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 14 60

Evita van der Aar-Melger

Evita van der Aar-Melger

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 70 59

Volg ons