Nederlandse bedrijven wederom transparanter op belastinggebied

28/11/19

NN Group wint Tax Transparency Benchmark 2019

De 2019-editie van de Tax Transparency Benchmark van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is gewonnen door NN Group. De jury complimenteert de financiële dienstverlener met haar uitgebreide fiscale strategie, interne-controleprocessen en risicoanalyse. NN Group scoorde dertig van de in totaal 35 te behalen punten. De tweede plaats gaat naar Wessanen met 28 punten en de derde plek wordt gedeeld door zes bedrijven met allen 26 punten.

Voor deze editie van de benchmark onderzocht VBDO samen met PwC de transparantie van 77 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen ten aanzien van hun belastingbeleid en –afdrachten. Daarnaast werd gekeken naar de manier waarop deze bedrijven taxgovernance vormgeven.

Nederlandse bedrijven nog nooit zo transparant op belastinggebied

Het algemene eindoordeel van de jury in deze lustrumeditie is dat in de afgelopen vijf jaren grote stappen zijn gezet door Nederlandse bedrijven in het verbeteren van de transparantie en verslaggeving over zo’n complex en controversieel onderwerp als belastingen.

Uit het rapport komt volgens Bob van der Made van PwC duidelijk naar voren dat Nederlandse bedrijven nog nooit zo transparant waren op belastinggebied als nu. De bedrijven scoren gemiddeld 43 procent op de zes good  tax governance principles en Oikos. Dit is aanzienlijk hoger dan de gemeten 25 procent in 2015.

Van der Made: 'De Tax Transparency Benchmark heeft sinds 2015 ontegenzeggelijk zijn steentje bijgedragen aan dit resultaat door de evenwichtige en objectieve insteek van dit jaarlijkse onderzoek. De ranking wordt door het management van sommige bedrijven inmiddels zelfs beschouwd als een nuttig, jaarlijks terugkerend ijkpunt voor waar ze staan met betrekking tot transparantie op belastinggebied, de duurzaamheidsstrategie, maatschappelijk verantwoord gedrag en taxgovernance.'

Inhaalslag nodig op country-by-country reporting en tax-assurance door derden 

In zijn eindoordeel benadrukt de jury tegelijkertijd dat er door de meeste Nederlandse bedrijven nog aanzienlijke verbeteringen te behalen zijn op de onderdelen country-by-country reporting (het inzichtelijk maken dat de bedrijfsactiviteiten overeenkomen met de belastingafdracht in desbetreffende landen) en third-party tax assurance (het laten controleren van de interne processen en uitvoering van de belastingstrategie door een accountant, zodat er door een onafhankelijke partij toezicht gehouden kan worden).

Het rapport maakt volgens Van der Made wel duidelijk dat voor de meeste bedrijven country-by-country reporting en third-party tax assurance niet vanzelfsprekend zijn. Hij vraagt daarnaast aandacht voor de speciale aanbevelingen in het rapport voor verschillende stakeholders zijnde: beleidsmakers, politici en belastingdiensten, ngo’s, belastingadviseurs, investeerders en universiteiten.

Volg ons

Contact

Eelco van der Enden

Eelco van der Enden

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 51 38

Bob van der Made

Bob van der Made

Project Manager, Senior Adviser EU-Brussels (TAX), PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 36 96

Hide