Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Private equity in Europa terug op niveau van voor de crisis

10/04/19

Private Equity Trend Report 2019

De private-equitysector is terug op het niveau van voor de crisis begin deze eeuw. Vorig jaar hebben financiële investeerders in Europa met 262 miljard euro deelgenomen aan de koop en verkoop van ondernemingen. Dit blijkt uit het Private Equity Trend Report van PwC.

De private-equitysector is over het algemeen positief over de economie. Meer dan twee derde van de 250 onderzochte Europese financiële investeerders denkt dat de wereldeconomie in 2019 zal groeien. Ruim drie kwart van de ondervraagden denk niet dat de volgende financiële crisis binnen nu en drie jaar zal ontstaan. Wel zijn er zorgen over toenemende handelsoorlogen en de aanstaande brexit. De sector ziet ook in toenemende mate een overvloed aan kapitaal. De branche heeft wereldwijd een voorraad van één biljoen dollar aan niet-geïnvesteerde middelen. 

Nederland populair bij investeerders

Het Verenigd Koninkrijk is volgens 45 procent van de ondervraagden minder aantrekkelijk voor investeringen vanwege de brexit. Daar staat tegenover dat volgens private-equitypartijen Duitsland (90%), Nederland (85%) en Zwitserland (84%) de meest populaire landen zijn om in te investeren. De sector ziet in toenemende mate een overvloed aan kapitaal. De branche heeft wereldwijd een voorraad van een biljoen dollar aan niet-geïnvesteerde middelen. ‘Private equity heeft een groot investeringspotentieel door de recent opgehaalde fondsen. Investeerders zullen daarbij innovatiever moeten zijn om rendementen te behalen’, zegt Remco van Daal van PwC.

Concurrentie binnen private equity neemt toe

Volgens Van Daal geeft het aan dat de private-equitysector moet transformeren. Mede omdat de concurrentie toeneemt: in de afgelopen twintig jaar is het aantal investeringsmaatschappijen meer dan verdubbeld. Meer dan 75 procent van de respondenten in ons onderzoek denkt dat het competitieniveau alleen maar zal toenemen in 2019. Daarbij zien de meeste respondenten initiatieven op het gebied van operational improvement en digitale innovatie als de belangrijkste drijvers om rendement te maken. Remco van Daal: ‘De sector realiseert zich dat echte waardecreatie nodig is om rendementen voor hun investeerders te behalen. Deze focus op waardecreatie en digitale en andere disruptie is goed voor het vestigingsklimaat en het innovatieve karakter van ons land’.

Contact

Remco van Daal

Remco van Daal

PE Industry Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 38 14

Volg ons