Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Nederlandse banken opereren steeds vaker in een ecosysteem

01/09/20

Grote efficiëntieslag door samenwerking 

Het Nederlandse bankenlandschap kenmerkt zich de laatste jaren steeds meer door partnerships tussen banken en derde partijen. Onder deze partijen vallen bijvoorbeeld outsourcing-bedrijven die het betalingsverkeer op zich nemen, maar ook partijen die de dienstverlening van een bank aan hun klanten naar een hoger plan kunnen tillen. Met name de samenwerking met die laatste groep is enorm toegenomen in de afgelopen jaren. ‘Veel fintechs zijn in het gat gesprongen tussen de snelle ontwikkelingen in de techniek en de veeleisende klantwensen waarmee banken te maken hebben. Deze innovatieve bedrijven richten zich op een klein deel van de financiële dienstverlening, maar kunnen zo een grote verbetering aanbrengen. Samenwerking met deze partijen is dan een grote efficiëntieslag voor banken’, zegt Pieter Verheijen, director management consulting bij PwC.

Samenwerking met partners

Third party risk management 

Het aantal partnerships dat Nederlandse banken met andere partijen zijn aangegaan, is tussen 2015 en 2019 met ongeveer driehonderd procent toegenomen. ‘In de laatste drie jaar groeide het ecosysteem van Nederlandse banken met zestig publiek aangekondigde partnerships per jaar. Daarmee zie je dat het Nederlandse bankenlandschap enorm in beweging is’, vertelt Verheijen. ‘Het ecosysteem van banken komt steeds meer in een cluster van samenwerkingen terecht en dat levert veel voordeel op, maar komt uiteraard nooit zonder risico.’

Toegang tot nieuwe technologie

Ondanks de risico’s wegen de voordelen van samenwerking met andere partijen zwaarder. Verheijen: ‘Banken zijn enorme organisaties en moeten over heel veel zaken kennis in huis hebben. Als je zo groot bent, is het lastig om te innoveren en wendbaar te zijn. Kleine start-ups hebben die slagkracht wél. Zij kunnen daardoor een klein deel van de financiële dienstverlening grondig onderzoeken en verbeteren. Als banken relevant willen blijven, kunnen ze dus beter de samenwerking opzoeken met deze partijen; anders worden ze links en rechts ingehaald.’. Omgekeerd maken deze kleinere bedrijven graag gebruik van de schaal en klantrelaties van banken.

Omdat Nederlandse banken de samenwerking massaal opzoeken, wordt een grote efficiëntieslag bereikt in het volledige Nederlandse bankenlandschap. En nog belangrijker, zo vervolgt Verheijen, ‘via deze samenwerkingen krijgen banken op een eenvoudige manier toegang tot nieuwe technologie waardoor ze kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van klanten. De toepassing van onder meer artificial intelligence, cloud computing en blockchain hebben in de financiële dienstverlening een enorme vlucht genomen. Door samen te werken met fintechs profiteren banken daarvan.  

Een bijkomend voordeel van werken via het ecosysteem is dat banken fictief schaal kunnen creëren met verschillende partijen om bijvoorbeeld de kosten van nieuwe IT-investeringen te delen. ‘Banken hebben immers schaal nodig om de vaste kosten te dekken’, weet Verheijen. ‘Maar dat is vaak lastig voor kleinere banken. Als zij zich bij de juiste ecosystemen aansluiten, kunnen de schaalvoordelen uiteindelijk leiden tot een duurzaam businessmodel dat stand houdt in de toekomst.’

Meer weten over het Nederlandse bankenlandschap? Lees dan onderstaande whitepaper ‘Towards a New Banking Ecosystem.

Contact

Pieter Verheijen

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 207 82 13

Bauke Sprenger

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 361 88 23

Volg ons