Private sector groeit door focus op digitalisering

17/09/18

Onderzoek onder Europese bedrijven geeft positief beeld

Private ondernemingen vormen de ruggengraat van de Europese economie. De sector is gezond en groeit door de focus op de binnenlandse markt, het vergroten van hun producten- en dienstenportfolio en door digitalisering. Dat blijkt uit de European Private Business Survey, een onderzoek van PwC onder 2447 private ondernemingen uit heel Europa. Van dat aantal komen er 95 uit Nederland.

Mede dankzij de economische groei in heel Europa hebben private ondernemingen vertrouwen in het heden en ambitieuze groeiplannen voor de komende twaalf maanden. Ze zijn bereid te investeren in technologische oplossingen en op zoek te gaan naar extra personeel zodat ze door digitalisering verder kunnen groeien.

Nederland koploper in digitale groeistrategieën

Nederland is een van de koplopers als het gaat om de adoptie van digitale groeistrategieën. Zo gaf 52 procent van de Nederlandse respondenten aan dat ‘digital’ hun belangrijkste strategie is. Ter vergelijking: slechts 31 procent van de Europese private bedrijven noemde digital als belangrijkste groeistrategie. Ook in Duitsland en België ligt dit percentage met respectievelijk 38 procent en 37 procent veel lager. Nederlandse private ondernemingen lijken zich ervan bewust te zijn wat een digitale toekomst betekent voor hun bedrijf, en wat het potentieel ervan is.

Zorgen over talent

Ondanks het brede positieve sentiment zijn ondernemers bezorgd over een aantal factoren die de groei van hun onderneming negatief kunnen beïnvloeden. Zo zijn ze bang voor een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel, waardoor zij niet het juiste talent kunnen aannemen om te kunnen groeien. Bij- en omscholing zijn in de huidige arbeidsmarkt belangrijke uitdagingen. Toch is het vergroten van digitale vaardigheden niet voldoende. Ook soft skills, zoals probleemoplossend vermogen, leiderschap en emotionele intelligentie zijn erg belangrijke vaardigheden.

Vergelijk de data

Bekijk de resultaten via onze data-explorer en vergelijk Nederland met andere Europese landen. Het volledige rapport bevat meer gedetailleerde analyses, commentaren en implicaties. Gebruik de filters om te zien hoe respondenten uit het bedrijfsleven en particuliere bedrijven die meededen aan de enquête, denken over hun toekomst.

Open de data-explorer

Contact

Ron Martinek

Digital Leader Private Business, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 46 23

Walter Scheer

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 67 77

Mark Tesselaar

Senior director Risk Assurance T&L, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 35 25

Volg ons