'Commissarissen trainen te weinig op crisissituaties'

Commissarissen en bestuurders trainen veel te weinig op crisissituaties. Daardoor worden er nog veel fouten gemaakt als het echt misgaat. Dat zegt Peter van Uhm, generaal buiten dienst en voormalig Commandant der Strijdkrachten, in een interview met PwC.

'Trainen vooraf is enorm behulpzaam om te ontdekken hoe je functioneert in een crisissituatie en wat er beter kan. (…) We zien dat mensen die zo’n situatie geoefend hebben, meer inzicht hebben in hun eigen functioneren en in het samenspel. Het geeft een boost van het vertrouwen en een voorsprong als het zover komt. Om een legermetafoor te gebruiken: als je samen onder vuur hebt gelegen, smeedt dat een band voor het leven', vertelt Van Uhm.

 

 

Voorbereiden op een crisis

Samen met Sylvie Bleker-van Eyk, hoogleraar Compliance en Integriteitsmanagement aan de VU en verbonden aan de forensische praktijk van PwC, ondersteunt Van Uhm bestuurders en commissarissen die zich willen voorbereiden op een crisis en bij directe crisissituaties. PwC-bestuurslid Michael de Ridder sprak met hen voor de nieuwe programmagids Commissarissenontmoetingen.

 

Ervaring opdoen met crisismanagement

'Onder hoge druk zie je ware leiders opstaan', aldus Van Uhm. 'En je ziet velen zenuwachtig blunderen', vult Bleker-van Eyk aan. 'Ervaring opdoen met crisismanagement, daar hebben commissarissen behoefte aan. Ook als ze dat zelf nog niet weten'.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Want als er een crisis ontstaat, is de raad van commissarissen 'volop aansprakelijk. Op den duur maakt elk bedrijf weleens een lastige periode door en dan moet je als commissaris je verantwoordelijkheid nemen en verantwoording willen afleggen', benadrukt Van Uhm.

 

Commissarissen betrekken bij behandeling crisis

'De rvc moet zorgen dat het bij de behandeling van de crisis door de rvb betrokken is', stelt Bleker-van Eyk. 'Men moet weten wat er speelt, welke stappen er worden gezet en uitgelegd krijgen waarom. Alleen dan kan de rvc erop toezien dat er op een juiste manier wordt gehandeld.'

Lees hier het hele interview met Peter van Uhm en Sylvie Bleker-van Eyk.

 

Contact

Michael de Ridder

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 52 59

Sylvie Bleker-van Eyk

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 20 41

Volg ons