De '3 lines of defence' in de praktijk

Algemeen Programma Data & deelname Locatie
 

Risicomanagement is door de financiële crisis weer volop in de schijnwerpers komen te staan. Er wordt veel geschreven over de onvolkomenheden binnen risicomanagement, waarbij vaak wordt gerefereerd aan het ‘3 lines of defence’ model om tot een goede inrichting te komen. Maar hoe krijg je dit model nu werkend in de praktijk? Deze training gaat in op de vraag op welke wijze het veelgenoemde ‘3 lines of defence’ model daadwerkelijk succesvol kan worden toegepast. Het model lijkt zo simpel, maar in de praktijk zie je dat de verschillende lijnen elkaar soms overlappen of juist langs elkaar heen werken. Ook is iedere organisatie anders en is er geen ‘one size fits all’. Aan de hand van praktische casussen zullen we verschillende valkuilen de revue laten passeren, aangevuld met handvatten om het model in uw eigen organisatie op de juiste manier te implementeren.

In deze training besteden we specifieke aandacht aan alle lines of defence: de business, de risicopartijen en internal audit. Hierbij willen we opmerken dat we verder kijken dan governance alleen en ook veel aandacht zullen besteden aan een procesgerichte invulling van het model. De volgende onderwerpen zullen hierbij aan bod komen:

  • Wat is de theorie achter het ‘3 lines of defence’ model en hoe kan deze op verschillende typen organisaties worden toegepast?
  • Welke taken, rollen en verantwoordelijkheden zouden binnen het model vertegenwoordigd moeten zijn en wat zijn de karakteristieken van de verschillende lijnen. Hoe zorg je ervoor dat de taken, rollen en verantwoordelijkheden op een juiste manier verdeeld worden en efficiënt en effectief samenwerken?
  • Samenwerken is een van de sleutel elementen van het ‘3 lines of defence’ model. Hoe zorg je ervoor dat deze samenwerking in verschillende situaties goed verloopt en welke vaardigheden heb je daarvoor nodig?
  • Verder gaan we een aantal belangrijke processen van het model bekijken en verder onderzoeken. Hoe implementeer je bijvoorbeeld risk assessment, risk mitigation, monitoring en reporting op duurzame wijze in je organisatie?

Door onze praktische insteek en holistische benadering krijgt u kennis van ervaringen uit de sector en heeft u de gelegenheid om – spiegelend aan uw organisatie – een actieplan op te stellen voor verbeteringen.


Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor Compliance Officers, Risk Managers, Internal Auditors en Business Managers met verantwoordelijkheden op het gebied van integraal risicomanagement.


Programma

9:00 Ontvangst
9:30 Start training
18:00 Afsluiting en netwerkborrel

Data

  • Nader te bepalen

PE Punten

Door het volgen van deze training krijgen accountants en registercontrollers 7 PE punten. Wij zullen u een certificaat verstrekken na afloop van de training.


Kosten

De kosten van de training bedragen € 975,- vrijgesteld van btw.
Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal, lunch en borrel.


Inschrijving

Wilt u zich inschrijven voor één van deze trainingen, dan zien wij uw inschrijving graag één maand voor de start van de training tegemoet. Mocht u zich nog willen inschrijven na deze sluitingsdatum, neemt u dan even telefonisch contact met ons op.

Locatie

  • Kantoor PwC Amsterdam Westgate

    Thomas R. Malthusstraat 5

    1066 JR Amsterdam