Actualiteiten en de jaarrekening in de zorg 2013


PwC AcademyAlgemeen Programma Data & deelname Locatie
 

Uw jaarrekening up to date

Graag nodigen wij u uit voor onze jaarlijkse “APK” training Actualiteiten en de jaarrekening in de zorg 2013. Speciaal voor starters in de zorg die voor het eerst een jaarrekening op gaan stellen bieden wij ook een basistraining aan.

Wij delen graag onze kennis met u over de ontwikkelingen op het gebied van de jaarverslaggeving van zorginstellingen. In verschillende interactieve sessies wordt door gezondheidszorg gespecialiseerde trainers direct de vertaling gemaakt naar de praktijksituatie in de zorg.


Specifieke onderwerpen voor specifieke doelgroepen

Wij bieden u dit jaar 2 trainingen aan:

 • Een basistraining voor medewerkers van zorginstellingen die starten met het opstellen van jaarrekeningen of die nieuw zijn in de zorg;
 • Een actualiteiten training voor de jaarrekening in de zorg in 2013 voor zorginstellingen aan de orde komen.

Basistraining jaarverslaggeving in de zorg

In de basistraining wordt specifiek aandacht besteed aan de basisuitgangspunten voor jaarverslaggeving bij zorginstellingen. Financiële medewerkers die voor het eerst aan de slag gaan met het opstellen van een jaarrekening of medewerkers die nieuw zijn in de sector, maken in deze training kennis met de jaarverslaggevingsregels die specifiek voor zorginstellingen van toepassing zijn, waaronder:

 • Opstellen jaarrekening, op basis van de jaarrekeningmodellen RJ655/Regeling Verslaggeving WTZi/RJ
 • Toelichting op de jaarrekening en aandacht voor zorgspecifieke jaarrekening posten
 • Vastgoed en bedrijfswaardeberekeningen
 • Voorzieningen & reserveringen, inclusief zorgspecifieke reserveringen en voorzieningen
 • Het kasstroomoverzicht en waarom is dit belangrijk?
 • Tips & trucs bij het vervaardigen van een balansdossier
 • Toelichtingen in de jaarrekening

U zult ook zelf actief aan de slag gaan met een aantal onderdelen van de jaarrekening met behulp van een relevante casus.
 

Datum, tijd en locatie

PwC Rotterdam
23 januari 2014
Algemene Zorgsector
08.30 – 13.00 uur
GGZ
13.30 – 17.00 uur

Natuurlijk wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de zorg en welke effecten dat heeft op uw organisatie en de jaarrekening 2013. Zeker aangezien niet alleen veranderingen in de jaarverslaggeving, maar ook de veranderingen in het zorgstelsel gevolgen hebben voor de jaarverslaggeving. Op basis van deze training kunt u met praktische bagage aan de slag met het opstellen van uw jaarrekening 2013.

U kunt vooraf vragen stellen en/of casusposities aan ons voorleggen. Deze zullen we bij voldoende interesse betrekken in de training. U ontvangt na uw aanmelding een vragenlijst waarin u de vragen en/of casusposities kunt doorgeven. Bovendien is er gedurende de training voldoende tijd om met de trainers en andere deelnemers te discussiëren over de mogelijke gevolgen van de ontwikkelingen.

Het ochtendprogramma (inclusief lunch) is bedoeld voor algemene zorgsector brede thema’s. Gezien de wijzigingen in de bekostiging van de GGZ-sector en de ziekenhuizen en de (vaak) complexe vraagstukken die hierbij komen kijken wordt er dit jaar een apart middagprogramma voor zowel de GGZ-sector als de ziekenhuizen georganiseerd.


Ochtendprogramma ontwikkelingen in de jaarverslaggeving, trends in de jaarrekening, wijzigingen in het zorgstelsel en het effect op vastgoed

In deze sessie wordt ingegaan op de impact op hoofdlijnen van wijzigingen in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving en wijzigingen in het zorgstelsel.

Aan de orde komen onder meer:

 • Wijzigingen in de richtlijnen jaarverslaggeving;
 • Trends in de jaarrekening;
 • Kasstroomoverzicht en waar dit belangrijk voor is;
 • Actualiteiten (waaronder Geriatrische revalidatie DBC’s);
 • Wijzigingen in het zorgstelsel en impact op vastgoed;
 • WNT;

Middagprogramma GGZ

Aan de orde komen onder meer:

 • Wijze van omzetbepaling en omzetverantwoording
 • Waardering onderhanden werk DBC’s
 • Wijzigingen in de financiering van de forensische zorg

Middagprogramma Cure

Tijdens deze training evalueren we het jaarrekeningproces 2012: wat ging goed en waar liep u tegen aan bij het opstellen van de jaarrekening? De aspecten omtrent de omzetverantwoording komen uitgebreid aan bod:

 • Onderhanden werk.
 • Het prognose-model voor monitoring van de contracten en de omzet per verzekeraar.
 • De transitie-effecten, ook richting 2013.

Ook behandelen wij het verwerken van de diverse mutaties op de juiste manier met de bijbehorende toelichting. De ondersteunende werkprogramma's en bruikbare modellen die wij tijdens de training introduceren helpen u hierbij een eind op weg, ook om te kijken of de balansstanden 2012 goed aflopen. Tevens geven wij u checklists voor diverse relevante zaken in dat kader.


Voor wie?

Deze training is primair gericht op controllers, HEAD’s, financiële directeuren, administratieve medewerkers en medewerkers planning & control van zorginstellingen en een ieder die betrokken is bij het opstellen van jaarrekeningen van zorginstellingen. De basistraining is primair gericht op medewerkers van zorginstellingen die starten met het opstellen van jaarrekeningen of die nieuw zijn in de zorg


Programma

PwC Utrecht

15 januari 2014: Helaas is deze sessie vol, voor vragen kunt u contact opnemen.

Algemene Zorgsector 

08:30 - 13.00 uur

Cure / GGZ

13.30 - 17.00 uur 
 

PwC Rotterdam

23 januari 2014

Algemene Zorgsector

08.30 – 13.00 uur

GGZ

13.30 – 17.00 uur


De ontvangst voor Algemene Zorgsector is vanaf 08.00 uur, het trainingsprogramma eindigt om 13.00 uur met een lunch.

De ontvangst voor GGZ is vanaf 12.45 uur en start met een lunch en eindigt om 17.00 uur met een netwerkborrel.

De ontvangst voor Cure is vanaf 12.45 uur en start met een lunch en eindigt om 17.00 uur met een netwerkborrel.

Op elke trainingsdag lunchen alle deelnemers gezamenlijk, dus Algemene zorgsector, GGZ en Cure (alleen Utrecht).

Data

15 januari 2014 (vol)

23 januari 2014


PE-punten voor accountants (AA en RA)

De opleidingen van the Academy voldoen aan de vereisten voor Permanente Educatie van de NBA. Door het volgen van de basistraining krijgen accountants 6 PE punten. Voor de training ‘Actualiteiten en de jaarrekening in de zorg 2013’ algemene zorgsector krijgen accountants 4 PE punten en voor het aanvullende programma GGZ en Cure krijgen accountants 3 PE-punten. Wij verstrekken u een certificaat van deelname na afloop van de training.


PE-punten registercontrollers (RC)

Registercontrollers krijgen door het volgen van de basistraining 4 PE punten, voor de training ‘Actualiteiten en de jaarrekening in de zorg 2013’ algemene zorgsector 4 PE punten en voor het aanvullende programma GGZ en Cure 3 PE-punten. Wij verstrekken u een certificaat van deelname na afloop van de training.


Kosten

De kosten van de basistraining bedragen € 795,- vrijgesteld van btw. Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal en lunch. De kosten voor de training ‘Actualiteiten en de jaarrekening in de zorg 2013’ bedragen voor algemene sector € 450,- De kosten voor het aanvullende middagprogramma voor GGZ en Cure bedragen € 345,-.


Inschrijving

De inschrijvingstermijn sluit in principe twee weken voor de gewenste trainingsdatum. Na ontvangst van uw aanmelding sturen wij u een bevestiging met aanvullende informatie over de training. Het aantal plaatsen is beperkt, wij zien uw aanmelding dan ook graag zo spoedig mogelijk tegemoet.

Inhouse

Wilt u deze training met meerdere deelnemers volgen, of wilt u de training voor uw organisatie op maat laten maken? Dat kan! Van inhoud tot locatie, van sprekers tot genodigden, u bepaalt waarin u wilt investeren, the Academy verzorgt de rest. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Locatie