Succesvol rapporteren over duurzaamheid

Twitter LinkedIn Facebook

Het integreren van niet-financiële informatie in externe verslaggeving volgens de richtlijnen van GRI

Deze tweedaagse training heeft als doel u in staat te stellen duurzaamheidsverslaggeving op te zetten en te integreren in het al aanwezige verslaggevingsproces.

Toenemend strategisch belang

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de strategische agenda van ondernemingen. Steeds meer organisaties realiseren zich dat duurzaamheid een grote impact heeft op hun bedrijfsvoering en op de kansen en risico’s in de markt. De aandacht voor duurzaamheid gaat gepaard met externe verantwoording over het beleid en de prestaties op dit gebied. Het toenemende strategische belang van duurzaamheid zorgt ervoor dat duurzaamheidsinformatie steeds vaker wordt opgenomen in de reguliere jaarverslaggeving onder de vlag van integrated reporting. Effectieve verslaggeving over duurzaamheidsaspecten helpt investeerders talent aan te trekken en te behouden, stakeholders te betrekken en de reputatie van de onderneming te versterken.

Structureren en monitoren

Hoe kun je effectief rapporteren over duurzaamheidsinformatie zoals veiligheid, mensenrechtenissues in de keten, ontwikkeling van medewerkers, CO2 of afvalvermindering? Het Global Reporting Initiative (GRI) is het wereldwijd gezaghebbende raamwerk om te rapporteren over niet-financiële informatie. De GRI-richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving helpen organisaties om duurzaamheidsinformatie te structureren, te monitoren en effectief te communiceren naar stakeholders.

Voor wie?

Tot de doelgroep behoren controllers, communicatieverantwoordelijken, internal auditors en duurzaamheidscoördinatoren. De training staat ook open voor andere geïnteresseerden.

Na afloop:

 • Kent u de basisprincipes van duurzaamheidsverslaggeving en de GRI-richtlijnen
 • Kent u het gehele proces van duurzaamheidsverslaggeving
 • Kunt u inschatten welke duurzaamheidsonderwerpen en indicatoren relevant zijn voor de rapportage van uw organisatie
 • Kunt u duurzaamheidsverslaggeving integreren met het aanwezige verslaggevingsproces
 • Kunt u geloofwaardig over niet- financiële aspecten communiceren in een verslag dat aansluit bij de wensen van uw stakeholders
 • Kent u de waarde van duurzaamheidsverslaggeving en de externe assurance hierover

Door wie?

De training wordt verzorgd door ervaren trainers van PwC. Zij zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe G4-richtlijnen en bij de uitvoer van de Nederlandse Transparantiebenchmark. Door de inzet van zowel kennis als relevante markt- en onderwerpervaring zorgen zij voor een optimaal trainingsresultaat.

Wie is de trainer?

 • Anouk Wentink, Manager PwC

Programma

De ontvangst op iedere trainingsdag is om 09.00 uur. Het programma start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur met een netwerkborrel.

Trainingsdag 1 - onderwerpen

 • Introductie: trends op het gebied van externe verslaggeving en integrated reporting
 • De bouwstenen van duurzaamheidsverslaggeving volgens de GRI-richtlijnen
 • Het interne rapportageproces
 • Dialoog met stakeholders

Trainingsdag 2 - onderwerpen

 • De inhoud en opbouw van duurzaamheidsinformatie
 • Duurzaamheids-KPI’s volgens GRI
 • Communicatie en verificatie van de duurzaamheidsinformatie
 • De relatie met de G4-richtlijnen en de Transparantiebenchmark

Deze training heeft een sterk interactief en inspirerend karakter en bevat vele cases uit de praktijk, discussies en werkvormen.

Datum

De datum kan in overleg met u worden vastgesteld.

Kosten

Op basis van uw wensen ten aanzien van de training, ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte.

PE-uren voor accountants (AA en RA)

De opleidingen van the Academy voldoen aan de vereisten voor Permanente Educatie van het NBA. Door het volgen deze training krijgen accountants (AA en RA) 1 PE-uur per gevolgd lesuur. Wij verstrekken u een certificaat van deelname na afloop van de training.

PE-punten registercontrollers (RC)

Registercontrollers krijgen door het volgen van de training 1 PE-punt per gevolgd lesuur. Wij verstrekken u een certificaat van deelname na afloop van de training.

Inschrijving

U kunt meer informatie opvragen over deze inhouse training en uw wensen aan ons kenbaar maken. Wij nemen dan op korte termijn contact met u om uw wensen met betrekking tot deze training te bespreken, en u vervolgens een passend voorstel te kunnen doen.

Locatie

Dit kan bij u "in huis" of op een van de kantoren van PwC.