Bent u klaar voor het nieuwe rapporteren over duurzaamheid?

Kom alles te weten over de G4-richtlijnen! 

De in mei 2013 gelanceerde vierde versie van de GRI-richtlijnen voor vastlegging over duurzaamheid van de G4-richtlijnen bieden een raamwerk om te rapporteren over niet-financiele gegevens.Wat betekent dit voor u? Waarom moet het anders? Levert dit u meer werk op of valt het wel mee? Moet u uw verslagleggingproces nu anders inrichten?

the Academy nodigt u graag uit om op 30 september 2014 deel te nemen aan een training die u een solide basis biedt om zelf aan de slag te gaan met het duurzaamheidsverslag van uw organisatie. Of u nu al rapporteert over duurzaamheid of niet, de invoering van de G4-richtlijnen geeft weer een nieuw perspectief. Als u al onder GRI rapporteert dan zult u uw huidige verslagleggingspraktijk moeten herzien. Maar ook als u nu start met het rapporteren onder GRI, biedt de training de uitgelezen kans om snel de nieuwe GRI-richtlijnen eigen te maken om ze te kunnen implementeren.

Tijdens de training vertellen wij u alles over de trends en wijzigingen in de GRI-richtlijnen. De training heeft daarbij een interactief karakter, zodat u wordt uitgedaagd om na te denken over welke invloeden en gevolgen de G4-richtlijnen hebben op uw organisatie.

G4-richtlijnen – what’s new?

Het Global Reporting Initiative (GRI) is het wereldwijd gezaghebbende raamwerk om te rapporteren over niet-financiële informatie. De G4-richtlijnen (de opvolger van de G3 richtlijnen) spelen in op het toenemende strategische belang van het rapporteren over duurzaamheid. De wijzigingen in de richtlijnen liggen met name op de volgende onderwerpen:

 • Een verschuiving van de A/B/C-niveaus naar een ‘in accordance’ systeem (comply or explain);
 • Meer focus op materialiteit en afbakening;
 • Nieuwe richtlijnen rondom anti-corruptie en emissies;
 • Meer rapportagevereisten over de managementaanpak rondom duurzaamheid;
 • Een grotere mate van transparantie met betrekking tot de governancestructuur en beloningen.

Voor wie?

Tot de doelgroep behoren controllers, communicatieverantwoordelijken, internal auditors en duurzaamheidscoördinatoren. De training staat ook open voor andere geïnteresseerden.

Na afloop:

 • Kent u de nieuwe GRI-richtlijnen en vooral de wijzigingen. Hierdoor bent u in staat om het nieuwe rapporteren op uw duurzaamheidsverslag toe te passen.
 • Hebt u tools aangereikt gekregen om het interne proces van duurzaamheidsverslaglegging aan te passen aan de vereisten van de nieuwe richtlijnen.
 • Begrijpt u hoe u geloofwaardig en met impact over niet-financiële aspecten kunt communiceren.

Voor wie?

Tot de doelgroep behoren controllers, communicatieverantwoordelijken, internal auditors en duurzaamheidscoördinatoren. De training staat ook open voor andere geïnteresseerden.

Door wie?

De training wordt verzorgd door ervaren trainers van PwC. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe G4-richtlijnen, bij de uitvoer van de Nederlandse Transparantiebenchmark en
de laatste ontwikkelingen rondom Integrated Reporting. Door de inzet van zowel kennis als relevante markt- en onderwerpervaring zorgen zij voor een optimaal trainingsresultaat.

Wie zijn de trainers?

 • Robert van der Laan, Partner PwC Sustainability & Responsible Governance, gespecialiseerd in het managen van en rapporteren over duurzaamheid op een geïntegreerde manier.
 • Anouk Wentink, Consultant PwC Sustainability, gedetacheerd bij GRI als teamlid bij
  het G4-project (update van de richtlijnen) en expert op het gebied van Integrated Reporting.

Programma

De ontvangst op de trainingsdag is om 09.00 uur. Het programma start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur met een netwerkborrel.

 • Introductie: trends op het gebied van externe duurzaamheidsverslaggeving en integrated reporting;
 • De bouwstenen van duurzaamheidsverslaggeving volgens de vernieuwde GRI-richtlijnen;
 • U leert welke nieuwe eisen worden gesteld aan een duurzaamheidsverslag.
 • De belangrijkste wijzigingen van G3 naar G4.  Na afloop weet u welke gevolgen deze wijzigingen mogelijk kunnen hebben voor uw organisatie.

Deze training bevat cases uit de praktijk en interactieve werkvormen.  

Data

30 september 2014.

PE-uren accountants (AA's en RA's)

De opleidingen van the Academy voldoen aan de vereisten voor Permanente Educatie van de NBA. Door het volgen deze training krijgen accountants 6 PE-uren. Wij verstrekken u binnen 4 weken na afloop een certificaat van deelname. 

PE-punten registercontrollers (RC’s)

Registercontrollers krijgen door het volgen van de training 6 PE-punten. Wij verstrekken u een certificaat van deelname ná afloop van de training. Wij verstrekken u binnen 4 weken na afloop een certificaat van deelname. 

Kosten  

De kosten van het bijwonen van deze training bedragen € 845,- exclusief btw. Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal, lunch en afsluitende borrel.
Meer informatie over onze speciale kortingsregelingen vind u hier.

Inhouse

Wilt u deze training met meerdere deelnemers volgen, of wilt u de training op maat laten maken? Dat kan! Van inhoud tot locatie, van sprekers tot genodigden, u bepaalt waarin u wilt investeren, de PwC Academy Public Sector verzorgt de rest. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Locatie

PwC Amsterdam
Adres
Route via Google Maps