Serge de Lange

Tax Partner

Serge de Lange

Serge de Lange

 • Specialisatie:
  – Vastgoed
 • Ervaring:
  – Partner bij PwC sinds 2011
 • Opleiding:
  Universiteit van Amsterdam, Amsterdam School of Real Estate/Universiteit van Amsterdam

Als partner in PwC’s Tax & Human Resource Services-praktijk beschikt Serge over 12 jaar ervaring in het adviseren van cliënten over vastgoed en fiscaliteit. Zijn cliëntenportefeuille bestaat uit beursgenoteerde vastgoedfondsen (REITs), vermogensbeheerders, projectontwikkelaars, institutionele investeerders, particuliere participatiemaatschappijen en vermogende particulieren.

Serge draagt zorg voor volledig fiscaal advies bij de grootste en meest complexe vastgoedtransacties. In deze context heeft hij geadviseerd bij de verwerving van en het aantrekken van financiering voor grote vastgoedportefeuilles, de structurering van regionale, nationale en vastgoedspecifieke fondsen en herfinancieringtransacties. Tot zijn expertise behoren vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting, omzetbelasting en REITs.

Voorbeelden van recente projecten zijn:

 • advisering over het samengaan van twee vermogensbeheerders van vastgoedbeleggingsfondsen
 • structurering van een fusie van een aantal vastgoedfondsen waarbij een groot investeringsfonds voor particuliere investeerders tot stand is gekomen
 • opzetten van een Turks winkelbeleggingsfonds voor institutionele investeerders, inclusief de structurering van verschillende vastgoedaankopen in Turkije
 • herstructurering van een bestaand Nederlands woningfonds, inclusief advisering over de herfinanciering
 • advisering over en ondersteuning bij diverse boekenonderzoeken.

Serge is co-auteur van de ‘Guide to Global Real Estate Investment Trusts’ (Kluwer Law International). Ook maakt hij onderdeel uit van de EU REIT Group van PwC. Serge schreef tal van artikelen over vastgoed en belastingen en spreekt regelmatig op vastgoedseminars. Hij is tevens lid van Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en van de Urban Land Institute.