Robert van der Laan

Partner

Robert van der Laan

Robert van der Laan

 • Specialisatie:
  – Integrated Reporting
  – Total Impact Measurement & Management (TIMM)
 • Ervaring:
  – Partner sinds 1996

Sinds 2010 ben ik verantwoordelijk voor ons eigen CR beleid. Die rol heeft mij zeker geïnspireerd om in 2011 de overstap te wagen naar de Sustainability groep van PwC. Een innovatieve omgeving waar we dagelijks pionieren om scherp te krijgen hoe we onze klanten en collega's het meest concreet kunnen helpen met het brede begrip van sustainability. In de loop der tijd hebben we ons volledig gericht op de harde kant van sustainability. We zeggen wel eens: meten, rapporteren en assurance. We hebben drie gebieden gedefinieerd. Het meten van cultuur & gedrag, circulaire business modellen, en integrated reporting & assurance.

Ik specialiseer me in integrated reporting & assurance. Een prachtig vakgebied met heel veel relevantie voor de maatschappelijke transitie waar we in verkeren. Die maatschappelijke transitie kun je op vele manieren beschrijven, en ik richt met op de transitie van winst voor aandeelhouders naar waardecreatie voor de stakeholders; integrated reporting, de publieke verantwoording door ondernemingen in de veranderende wereld; hoe bedrijven hun impact kunnen stroomlijnen met de verwachtingen van stakeholders. Daarnaast houd ik me bezig met de controle van de sustainability (pre-financiële) informatie in (geïntegreerde) jaarverslagen. In 2013 heb ik een boek uitgebracht over de toekomst van verslaggeving onder de titel “Voorkauwen of vaag houden”. Langzaamaan kom ik tot de conclusie dat integrated reporting eigenlijk maar over één ding gaat. Hoe stellen we bestuurder weer in staat om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, gebaseerd op samenhangende informatie, in plaats van 20 separate informatiestromen. Fundamentele vernieuwing in de verslaggeving en publieke verantwoording vraagt om geïntegreerde management informatie, waarin de talloze informatiestromen in samenhang met de onderlinge statistische correlaties worden gepresenteerd. Dit heeft geleid tot de laatste vernieuwing: het integrated dashboard.

Voorbeelden van recente opdrachten/projecten zijn:

 • Wereldwijde benchmark voor een wereldwijde telecom speler over hoe zij MVO/CR hebben geïntegreerd vergeleken met hun global peers.
 • Materialiteitsanalyse voor een aantal Nederlandse beursfondsen voor de bepaling van de key strategische issues in dialoog met de stakeholders, de integratie in COSO risk management en verantwoording daarover in het jaarverslag.
 • Begeleiding van een wereldwijde technologie onderneming bij de verdere ontwikkeling van hun sustainable supplier programma.
 • Project bij een Nederlands beursfonds om te komen tot integrated reporting langs onze 3 fundamentele stappen, materialiteitsanalyse, waardecreatie en impact meten.
 • Audits van Nederlandse beursfondsen op de sustainability informatie in hun jaarverslag.

Specialisaties

Mijn specialisatie is Integrated Reporting; hoe bedrijven langs onze drie fundamentele stappen - materialiteit, waardecreatie en impact - kunnen komen tot fundamenteel betere verslaggeving. Uiteindelijk moeten al deze inzichten worden ingebed in het integrated dashboard. De sturingsinformatie van de bestuurders die aansluit bij de verwachtingen van stakeholders.

Loopbaan/Ervaring

2011 – heden: Partner PwC Sustainability & Integrated Reporting

2010 – heden: Partner verantwoordelijk voor het CR-beleid van PwC

1996 – heden: Partner bij PwC, eerst in Eindhoven, nu in Amsterdam

2005 – 2010: Business unit leader PwC Compliance Services

2002-2005: Business unit leader PwC Zuid Nederland

1986 – 2000: medewerker Corporate Fiscal van Philips

Opleiding

Erasmus universiteit Rotterdam Fiscale Economie (afgestudeerd in 1986)

Ersamus universiteit Rotterdam Rechtsgeleerdheid (afgestudeerd in 1990)

European Fiscal Studies Erasmus Universiteit 1993

Tax Assurance Nijenrode 2006