Renate de Lange

Tax Partner

Renate de Lange

Renate de Lange-Snijders

 • Specialisatie:
  – Internationale en nationale vermogensstructurering
 • Ervaring:
  – Partner bij PwC sinds 2008
 • Opleiding:
  Universiteit van Tilburg, Erasmus Universiteit Rotterdam

Als partner in PwC’s Tax & HRS praktijk heeft Renate 14 jaar ervaring in de advisering van familiebedrijven zowel op het gebied van ondernemingsvraagstukken als familiezaken. Haar cliëntenportefeuille bestaat voornamelijk uit grote familiebedrijven en vermogende families. Zij adviseert haar cliënten o.a. over de opvolging naar de volgende generatie en structurering van het beleggingsvermogen.

Voorbeelden van recente projecten zijn:

 • herstructurering van het familievermogen met het oog op de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling onder de nieuwe Successiewet
 • oprichting van een Fonds voor Gemene Rekening ten behoeve van het gezamenlijk beleggen van het familievermogen
 • structurering van familievermogen met behulp van een trust/stichting ten behoeve van de governance van het familievermogen
 • begeleiding van emigraties naar België, zowel vanuit Nederland als Zwitserland.

In aanvulling op haar belangrijkste rol als tax partner geeft Renate leiding aan een nationale groep van tax professionals die hun expertise bundelen en inzetten voor de ultravermogende families en de top van het Nederlandse familiebedrijf, de Private Wealth Solutions Group. Renate is tevens lid van een internationaal netwerk van PwC Partners die zich uitsluitend richt op de advisering van deze groep cliënten.

Renate is één van de initiatiefnemers van de Opvolgersbijeenkomst van PwC. Opvolgers die in leiding en/of eigendom opvolgen komen tweemaal per jaar bijeen om te praten over een thema dat hen aanspreekt, zoals bijvoorbeeld conflictmanagement in de familie en de commissaris in het familiebedrijf.

Naast haar rol bij PwC, is Renate medewerker van het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht.