Mischa Borst

Partner

Mischa Borst

Mischa Borst

 • Specialisatie:
  – Pensioen
 • Ervaring:
  – Sinds 1996 werkzaam bij PwC
  – Partner bij PwC sinds 2007
 • Opleiding:
  Rijksuniversiteit Groningen (Econometrie), University of Southampton (Econometrics), Universiteit van Amsterdam (Actuariële Wetenschappen), Post-doctorale opleiding Actuariaat

Ik leid de PwC Pensioenpraktijk in Nederland. Ik ben actuaris en heb negentien jaar ervaring op het gebied van pensioen. Ik ondersteun multinationals bij het opzetten en implementeren van een pensioenstrategie die past bij de doelstellingen van de onderneming. Daarnaast heb ik ruime ervaring in het bieden van ondersteuning bij pensioenen in binnenlandse en internationale transacties en advisering op het gebied van pension accounting.

Ik heb talloze artikelen op mijn naam staan over pensioenonderwerpen. Bijvoorbeeld over de financiële gevolgen van pensioenen voor ondernemingen en de invloed van pension accounting op ondernemingen.

Voorbeelden van recente opdrachten/projecten:

 • Koninklijke FrieslandCampina: het vaststellen van een nieuwe pensioenstrategie op basis van de strategie van de onderneming, het praktisch invullen van deze nieuwe pensioenstrategie en ondersteuning bij de implementatie.
 • Heineken: pensioen due diligence bij diverse internationale overnames en desinvesteringen.
 • AkzoNobel: pensioen accounting-advies en wereldwijde pensioen- en benefitsinventarisatie.

Quote: "Pensioen raakt veel ondernemingen hard in de financiën en pensioenwetgeving is in beweging. Dit is hét moment om de pensioensituatie bij een onderneming structureel te herzien en in lijn te brengen met de doelstellingen van de onderneming."