Frans Oomen

Tax Partner

Frans Oomen

Frans Oomen

 • Specialisatie:
  – Financial Services
 • Ervaring:
  – Partner bij PwC sinds 1999
 • Opleiding:
  Universiteit Leiden

Als partner bij PwC beschik ik over ruim 25 jaar ervaring op btw-gebied en adviseer ik de laatste dertien jaar uitsluitend financiële instellingen zoals banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders, etc. Dit doe ik vanuit de overtuiging dat btw in de financiële sector een kostenpost is waarop heel goed bespaard kan worden zonder geweld te doen aan een rechtvaardige belastingheffing.

Voorbeelden van recente projecten zijn:

 • Samen met onze cliënten in de financiële sector werken aan reductie van (onnodige) btw-kosten en -risico’s, inclusief afstemming met de Belastingdienst. 
 • Implementeren van btw-besparende processen voor banken en verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders. 
 • Ontwerpen, implementeren en verbeteren van tax control frameworks. 
 • Verzorgen van btw-technische opleidingen voor financiële instellingen en verenigingen van verzekeraars, bankiers en belastingadviseurs.

Ik leid de Nederlandse Financial Services BTW-praktijk en ben oprichter en leider van het Global Financial Services Indirect Tax Network van PwC. Ik ben daarnaast medeauteur van het rapport ‘Study on the VAT exemption for financial and insurance services’. Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van het in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerde onderzoek naar de economische gevolgen van btw-vrijstelling voor de financiële sector. Ik beschik over een uitgebreid internationaal netwerk, hetgeen mij in staat stelt om actief deel te nemen in discussies binnen de Europese Commissie, de Nederlandse en buitenlandse btw-belastingautoriteiten. Als expert in de Europese btw-regelgeving en -praktijk ten behoeve van de financiële sector ben ik betrokken bij besprekingen over de mogelijke invoering van btw in China, de Arabische Golfstaten en de VS. Regelmatig spreek ik op conferenties over indirecte belastingen met betrekking tot de financiële sector.