Alfred Lagendijk

Partner

Alfred Lagendijk

Alfred Lagendijk

 • Specialisatie:
  – Pensioenadvies
 • Ervaring:
  – Partner bij PwC sinds 2001
 • Opleiding:
  Erasmus Universiteit Rotterdam

Op basis van ruim 20 jaar ervaring adviseer ik ondernemingen op het gebied van hun binnenlandse en internationale pensioenregelingen. Mijn klantenportfolio bestaat uit voornamelijk Nederlandse multinationals. Ik adviseer mijn klanten over een breed scala aan pensioenonderwerpen, strategie, bedrijfsvoering, fiscale en juridische zaken, financiën, verandermanagement, projectmanagement en communicatie. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de pensioenpraktijk van executives en expats en verantwoordelijk partner voor strategische workforce planning.

Voorbeelden van recente opdrachten/projecten

 • Versobering van een pensioenregeling, inclusief onderhandelingen met vakbonden, ondernemingsraad, toezichthoudende en fiscale autoriteiten.
 • Ontwerp van een internationale pensioenregeling voor een multinational.
 • Individueel pensioenadvies voor leden van de Raad van Bestuur.
 • Opheffing van een pensioenfonds.

Persoonlijk

Naast mijn rol als consultant, ben ik gedurende acht jaar lid geweest van het bestuur van het PwC pensioenfonds, maakte ik deel uit van diverse redactiecommissies van Nederlandstalige pensioenmagazines, leverde ik bijdragen aan pensioengidsen en was ik lid van de Nederlandse examencommissie voor levensverzekeringen en pensioenen.

Ik ben auteur van meer dan 60 artikelen over pensioenvraagstukken. Onderwerpen zijn vergrijzing, pensioenhervormingen in Nederland en diverse fiscale en juridische vraagstukken.

Ervaring

Partner bij PwC, Amsterdam
2001–heden

PwC, Amsterdam
1995–2000

Interpolis Tilburg
Juridische en fiscale afdeling, 1989–1995