Bedrijfsopvolging

Iedere ondernemer moet op een bepaald moment afscheid nemen van zijn bedrijf: uit eigen beweging of door omstandigheden gedwongen. Na jaren van opbouw, groei en consolidatie is het tijd om afstand te nemen en een nieuwe generatie of nieuwe eigenaren het roer te laten overnemen. Bedrijfsoverdracht is echter meer dan het aanwijzen van een opvolger wat overigens al lastig genoeg blijkt. Zeggenschapsverhoudingen, waarborging van de continuïteit, de financiële en fiscale afwikkeling: er komt nogal wat kijken bij een bedrijfsoverdacht. Bovendien is bedrijfsoverdracht vaak een intensief en emotioneel proces. Daarom heeft PwC de cd-rom 'Het Vervolg' ontwikkeld. Het Vervolg is een handige tool waarmee u als directeur/eigenaar van een familiebedrijf bewust gemaakt wordt van het proces en alle facetten bij succesvolle bedrijfsopvolging.

Begin op tijd en neem de tijd

Er zijn verschillende manieren om van een bedrijf afstand te doen, elk met zijn eigen merites. U kunt het bedrijf verkopen aan een derde partij. Overdragen aan een familielid. Of wellicht treden uw opvolgers aan via een management buyout. Belangrijk is hoe dan ook dát u tijdig een keuze maakt en de verschillende scenario’s uitwerkt. Wie de beslissing te lang uitstelt, zo leert de ervaring, brengt de continuïteit van zijn eigen bedrijf ernstig in gevaar. Begin dus op tijd, bereid u goed voor en laat u begeleiden door een vertrouwenspersoon.

Adviseur en vertrouwenspersoon

PwC kan u helpen bij het tijdig bepalen van de condities waaronder u zult terugtreden. Zo verschaffen wij samen met u duidelijkheid. Voor uzelf, maar ook voor uw medewerkers, uw relaties en natuurlijk uw familieleden. Wij ondersteunen u bij het regelen van zeggenschapsverhoudingen en de financiële en fiscale afwikkeling. Helpen u de condities te scheppen voor een goed verzorgd leven ná de onderneming. Als zakelijk adviseur begeleiden wij u ook in de feitelijke realisering en helpen u om niet alleen een goede prijs te realiseren, maar bovenal voorwaarden te creëren waarin de continuïteit van uw onderneming is gewaarborgd.

Prestatiegebieden

Onze specialisten kunnen u onder meer op de volgende gebieden adviseren en ondersteunen:

  • Selectie opvolger
  • Plan van aanpak overdracht
  • Waardering bedrijf
  • Zeggenschapsverhoudingen
  • Financiële afwikkeling en fiscale gevolgen
  • Waarborging continuïteit bedrijf
  • Estate planning
  • Familiestichting. Alternatief: Family Governance