‘Accountants moeten de wereld redden’

Transparantiebenchmark maatschappelijke verslaggeving
Onlangs is in de Haagse Nieuwspoort de Transparantiebenchmark naar de inhoud en kwaliteit van maatschappelijke verslaggeving gepresenteerd. Aan de benchmark is een prijs gekoppeld – de Kristalprijs. Die werd uitgereikt aan DSM. PwC voerde de benchmark uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Keynotespeaker tijdens de bijeenkomst, waar veel van de deelnemers aan de benchmark bij aanwezig waren, was oud-topman Peter Bakker van TNT. De huidige voorzitter van het World Business Council for Sustainable Development hield een bijna hartstochtelijk pleidooi voor integrated reporting. Hij wees zijn gehoor op de grote sociale, klimaat- en economische crises in de wereld. Volgens hem is het alleen mogelijk die op te lossen als bedrijven – in één model – niet alleen hun financiële, maar ook hun performance op het gebied van milieu en sociale aspecten en rapporteren.

Natuurlijk en sociaal kapitaal

‘We moeten non-financials monetariseren’, aldus Bakker. ‘De markt kan pas zijn werk doen – ik ben een kapitalist – als bedrijven ook waardevoeging of -onttrekking aan natuurlijk en sociaal kapitaal vergelijkbaar rapporteren. Puma laat zien dat dit voor natuurlijk kapitaal al goed mogelijk is, voor sociaal kapitaal moeten we nog wat stappen zetten. Het spijt me voor iedereen die in de duurzaamheid werkt, maar uiteindelijk gaan accountants de wereld redden.’

Bakker, die ook vice-voorzitter is van de International Integrated Reporting Council (IIRC) is, riep regeringen op regels vast te stellen over integrated reporting. ‘Het maakt me niet uit of ze principle- of rule based zijn, of een combinatie van die twee, als uiteindelijk iedereen maar volgens dezelfde standaard werkt.’ De IIRC ontwerpt een raamwerk voor integrated reporting. Ook PwC is bij dit initiatief aangesloten.