Technology, Process & Controls

Met ERP naar een optimale btw-positie

Wie actief is als ondernemer krijgt onherroepelijk te maken met de btw. (Pro)actief management van uw btw-positie is essentieel voor optimalisatie van uw btw-last. Bijvoorbeeld met advies over uw ERP-systeem. Of door een analyse van uw btw-administratie.

Enterprise Resource Planning

De btw is geïntegreerd in de meeste bedrijfsprocessen. Van inkoop tot verkoop tot logistiek. Voor de btw-rapportage vertrouwen bedrijven steeds meer op systemen voor Enterprise Resourse Planning (ERP). Voorbeelden daarvan zijn SAP, Oracle, JDEdwards en PeopleSoft.

Btw-regels en -voorschriften zijn vaak complex. Bovendien kunnen ze per land verschillen, zelfs binnen de Europese Unie. Hoe in uw onderneming wordt omgegaan met de btw is afhankelijk van drie factoren: de kennis van de betrokken personen, de gebruikte systemen en de gevolgde processen.

ERP - implementatie en optimalisatie

Optimalisatie van uw ERP-systeem en processen helpt u meer controle te krijgen over de btw-berekening en btw-compliance. De specialisten van onze Indirect Tax - Technology, Process and Controls-groep (ITX TPC) kunnen u niet alleen helpen bij de implementatie van een ERP-systeem maar adviseren ook over de verbetering van bestaande systemen.

Data-analyse en steekproeven

 

Ook voor het beoordelen van btw-administraties bent u bij onze mensen van ITX TPC aan het juiste adres. Daarbij maken wij gebruik van data-analyses en steekproeven. Efficiënte instrumenten die betrouwbare uitkomsten leveren. De uitkomst leidt tot concrete en meetbare aanbevelingen. Bij data-analyse kunnen wij gebruik maken van onze nieuwe IT-tool VAT Insights.

Indirect Tax Control Framework

Onze methode past naadloos in de opzet van het Indirect Tax Control Framework dat in een groeiend aantal landen wordt gebruikt door bedrijven om aan de Belastingdienst te tonen dat ze ‘in-control’ zijn wat de indirecte belastingen betreft. Het beoordelen van uw administratie voorkomt verrassingen bij een boekenonderzoek door de autoriteiten en past in de aanpak Horizontaal Toezicht van de Nederlandse Belastingdienst.