Productie- en leveringsbedrijven elektriciteit

Utilities

De Noord-Europese geïntegreerde elektriciteitsproducenten & distributeurs (de traditionele Utilties) hebben naast de toegenomen concurrentie in de geliberaliseerde markt net als de andere spelers in de sector te maken met de grote uitdagingen van de energiesector. Verouderderde infrastructuur en productiecentrales die vervangen worden, de ontmanteling van nucleaire centrales, nieuwe en toenemende regulerings en compliance-eisen en krimpende marges bij uw tradingactiviteiten zetten de bedrijfsresultaten onder druk. Hierbij worden deze steeds internationalere spelers niet geholpen door duidelijke en uniforme speelvelden in Europa.

Maar er zijn nog acutere uitdagingen. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met de gevolgen van de door subsidies gedreven energieverduurzaming; energie die tegen marginale of soms zelfs negatieve prijzen wordt aangeboden. Het in gebruik nemen van (splinternieuwe) elektriciteitscentrales is in het huidige marktmodel niet meer rendabel en er is geen capaciteitstarief. De in 2013 ingevoerde kolenbelasting wordt als onderdeel van het nationale energieakkoord waarschijnlijk weer afgeschaft. Wie profiteert hiervan en wie niet? En hoe zit het met capacity fees en het Europese ETS schema?

Kostenbesparingsprogramma’s en verbeterd asset management zijn middelen die worden ingezet. In dit speelveld worden de organisatiestructuren aangepast. Shared service centers, betere gerichte ERP systemen brengen een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. Ook zullen naar verwachting nieuwe allianties worden aangegaan, met nieuwe spelers, maar ook op het gebied van nieuwe producten gericht op bijvoorbeeld energiebesparing.

Onze specialisten staan klaar om u te helpen. Zo bieden wij bijvoorbeeld:

  • Regulerings experts die in nauw contact staan met politiek en toezichthouders en daarnaast nieuwe proposites met u kunnen doorrekenen.
  • M&A en financieringsspecialisten die u kunnen bijstaan bij de gebruikelijke transactieactiviteiten, maar ook op het gebied van ondersteuning van uw financiering.
  • Proces en systeemspecialisten die thuis zijn in de bekende ERP oplossingen, system design en controls.
  • Fiscalisten en accountants die uw sector en de (internationale) spelers door en door kennen.
  • Trading specialisten, thuis op het gebied van de inrichting van handelsactiviteiten en controls, maar ook op het gebied van regelgeving zoals EMIR en Remit.
  • Asset management en Performance improvement specialisten met ene bewezen track record in de sector.