Toezicht houden op: Risicomanagement en fraude

  • De toezichthouders op de Nederlandse financiële sector, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB), gaan de lat dit jaar nog hoger leggen. Dat blijkt uit de toezichtagenda’s die beide instellingen onlangs hebben gepubliceerd. Lees meer in het PwC-Actueel artikel.
  • Commissarissen hebben steeds meer behoefte aan onafhankelijke en zichtbare toetsing van de interne beheersing van de organisatie waar zij toezicht op houden. Commissarissen hechten dan ook aan de interne-auditfunctie. Lees meer in het PwC-Actueel artikel: Interne audit draagt bij aan comfort commissarissen.
  • Hoeveel zijn we opgeschoten na de crisis? Met dit rapport laten we zien wat er nog mis is met risicomanagement in Nederland. Gelukkig zien we ook voorbeelden van organisaties die de verantwoordelijkheid voor adequaat risicomanagement wel nemen.
  • Fraude, of liever de preventie daarvan, is een onderwerp dat bij uitstek thuishoort op de agenda van commissarissen of toezichthouders. Economic Crime Survey Nederland 2014 en Global Economic Crime survey 2014.
  • Een kwart van de Nederlandse bedrijven en instellingen is de afgelopen twee jaar geconfronteerd met één of meer cybercrime-incidenten. Vooral de zorg- en onderwijssector zijn kwetsbaar. Lees meer in het PwC Actueel artikel: Gebrek aan cyberexpertise maakt organisaties extra kwetsbaar.
  • De waarde van digitale identiteit neemt toe. Bedrijven die met persoonsgegevens werken is een nieuwe en strengere privacyregelgeving op komst. Zijn organisaties er klaar voor als de nieuwe regels in 2016 van kracht worden? Lees meer in het PwC Actueel artikel: Nieuwe privacyregelgeving eist digitale hygiëne.
  • Het aantal meldingen van incidenten rondom informatiebeveiliging steeg vorig jaar wereldwijd met 48 procent naar 42,8 miljoen meldingen. Dat zijn maar liefst 117.339 aanvallen per dag. Lees meer in het PwC Actueel artikel: Wereldwijd forse stijging informatiebeveilingsincidenten.
  • Uit onderzoek naar de status van risicomanagement in Nederland is gebleken dat bestuurders denken dat hun interne organisatie van risicomanagement verbetert, maar in werkelijkheid scoor het nog steeds een dikke onvoldoende. Lees meer in het PwC Actueel artikel: Risicomanagement scoort nog steeds dikke onvoldoende.
  • Een kwart van de Nederlandse bedrijven en instellingen is de afgelopen twee jaar geconfronteerd met één of meer cybercrime-incidenten. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC en de Vrije Universiteit Amsterdam naar de aard en omvang van cybercriminaliteit gericht tegen Nederlandse organisaties. Lees meer in het PwC Actueel artikel: Gebrek aan cyberexpertise maakt organisaties extra kwetsbaar.

Films

The Crisis

De onderschatting van een mogelijk geval van fraude brengt een bedrijf in aanvaring met toezicht- en aandeelhouders. Hoe reageert het audit committee?


Risking it all

Wie moet welke beslissing nemen als er boekhoudfraude en omkoping aan de oppervlakte komen. En is iedereen zich even goed bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid?