Bedrijfsopvolging

Het Vervolg. Leidraad voor bedrijfsopvolging.

Bedrijfsopvolging is een gevoelig onderwerp en een emotioneel proces. Dit wilt u als ondernemer daarom ook niet zomaar met iedereen bespreken. Daarom heeft PwC de cd-rom Het Vervolg ontwikkeld. De cd-rom Het Vervolg is op woensdag 11 oktober j.l. officieel geïntroduceerd tijdens de bijeenkomst ‘familiezaken’ onder leiding van Inge Diepman.

Bewustwording

De cd-rom Het Vervolg is een handige tool waarmee u als directeur/eigenaar van een familiebedrijf bewust gemaakt wordt van het proces en alle facetten bij succesvolle bedrijfsopvolging. Ook als u nog niet daadwerkelijk bezig bent met de opvolging biedt Het Vervolg voldoende mogelijkheden om de bewustwording alvast in gang te zetten. Een goede en tijdige voorbereiding is immers van belang.

Stap voor stap

De cd-rom Het Vervolg is eigenlijk een uitgebreide checklist. Het helpt u op eenvoudige en overzichtelijke wijze structuur aan te brengen in een complex proces met veel irrationele aspecten. Stap voor stap kan worden nagegaan of u zich bewust bent van de vele aspecten die hierbij spelen. En van de stappen die u moet nemen om de onderhandeling- en overdrachtssituatie straks zo succesvol mogelijk te maken. Zo komen veel, voorheen moeilijk, bespreekbare onderwerpen op een open manier aan de orde.

Klankbord van hoog niveau

Medebedenker Jan ten Kate (partner in Den Haag): 'Wij gaan hiermee de breedte in. Zeer veel aspecten, van financiële en fiscale tot emotionele en juridische zaken, komen aan bod. Dat is namelijk wat de ondernemer terecht van ons verwacht: een breed klankbord op topniveau. En ook de manier waarop we het doen is bijzonder, de cd-rom is heel toegankelijk en laagdrempelig. Specialisten durven niet snel vragen te stellen buiten het eigen expertisegebied. Met deze cd-rom doe je dat je wel. Die breedte heb ik bij initiatieven van concurrenten nog niet aangetroffen. Dan zie je toch vaak dat een fiscalist alleen over fiscale structuren adviseert, bijvoorbeeld. Daarnaast snijd je zo ook makkelijker gevoelige onderwerpen aan als adviseur. Het is eigenlijk de cd-rom, een soort digitale vertrouwenspersoon, die relevante vragen durft te stellen, vragen die relevant zijn om een bedrijfsoverdracht in goede banen te leiden.'

Persoonlijke adviseur

PwC levert graag maatwerk in de adviezen bij uw bedrijfsopvolging. Ieder proces van bedrijfsopvolging is immers persoonlijk. De cd-rom Het Vervolg lopen we dan ook graag persoonlijk met u door, zodat u eventueel vragen kunt stellen en we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden. U kunt hiervoor een afspraak maken met een specialist in uw regio of via uw vaste contactpersoon bij PwC.