Fiscaal voordeel btw-vrijstelling

Onderzoek van Professor Ben Lockwood van de Universiteit van Warwick (GB) en PwC toont aan dat de btw-vrijstelling voor Europese banken geen fiscaal voordeel oplevert voor de bankensector. In het rapport “How the VAT exemptions impact the banking sector” wordt dit tot in detail uitgewerkt.

Niet-terugvorderbare btw

Binnen de huidige btw-wetgeving brengen banken hun klanten geen btw in rekening. Daar staat tegenover dat ze zelf ook geen btw kunnen terugvorderen over de kosten die ze maken. Volgens het rapport kan deze niet terugvorderbare btw oplopen tot 33 miljard euro per jaar.

Belasting op consumptie

Btw is bedoeld als een belasting op consumptie door de eindgebruiker. Door de btw-vrijstelling voor banken wordt dit principe losgelaten. Aangezien de banken worden geconfronteerd met niet-terugvorderbare btw worden zij feitelijk zelf belast. Dit is het gevolg van het feit dat het ingewikkeld is om de financiële diensten die banken aan consumenten in rekening brengen, te belasten.

Verminderen btw-opbrengsten

Als over de dienstverlening van banken btw betaald wordt, kunnen banken de btw die ze zelf betalen over hun kosten volledig terugvorderen. Deze terugvordering vermindert de btw-opbrengsten voor de overheden in de EU. Als klanten van de banken btw zouden betalen, dan kunnen zakelijke klanten de btw terugvorderen, zodat de btw-inkomsten voor de overheid per saldo slechts toenemen met de btw betaald door de niet-zakelijke klanten.

Btw-plicht voor bancaire diensten

Het onderzoek wijst uit dat de extra inkomsten die overheden zouden ontvangen van de consument waarschijnlijk niet hoger zijn dan de btw-bedragen die de banken zelf kunnen terugvorderen. Frans Oomen, partner en btw-specialist bij PwC in Amsterdam: “Dit onderzoek laat zien dat de btw-vrijstelling geen fiscaal voordeel oplevert voor banken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de totale btw-opbrengsten voor de EU landen met maximaal zeven miljard euro dalen als bancaire diensten onderworpen zouden zijn aan btw. Daar komt bij dat de banken forse administratieve lasten hebben uit de btw-wetgeving.”

Nieuwe dimensies

Professor Ben Lockwood: “De economische analyses in dit rapport bouwen verder op en voegen nieuwe dimensies toe aan een eerdere studie van professor Harry Huizinga uit 2002. De conclusies zijn gebaseerd op statistische handelsgegevens van 26 (van de 27) EU lidstaten. Onder de in het rapport gemaakte aannames, is geen aanwijzing dat een btw-plicht voor bancaire diensten zou leiden tot significant hogere btw-opbrengsten voor de EU landen. Deze kunnen zelfs dalen.”